Privreda

Novi Zakon u USK bolje reguliše koncesije u oblasti solarne i energije vjetra

Novi Zakon u USK bolje reguliše koncesije u oblasti solarne i energije vjetra
Foto: mrganso/Pixabay | Novi Zakon u USK bolje reguliše koncesije u oblasti solarne i energije vjetra

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je u proteklu srijedu novi Zakon o koncesijama, a prednost novih zakonskih rješenja u odnosu na dosadašnje su što se njima na bolji način regulišu koncesiona prava u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede u Vladi USK, to se prije svega odnosi na koncesije u oblasti solarne i energije vjetra, s obzirom na to da postoji interesovanje investitora kada se radi o ulaganju u ovim oblastima. Također, jedna od novina u odnosu na ranije stanje jeste da se novim zakonskim rješenjima reguliše osnivanje agencije za koncesije koja ranije nije postojala.

"Agencija će imati proširen obim poslova i posjedovaće jedinstven registar svih dobara na području kantona. Time ćemo poboljšati stanje u ovoj oblasti i odgovoriti potrebama investitora i drugih aktera u ovome procesu", kazala je Mehićeva te istakla kako je oblast koncesija do sada bila u nadležnosti komisija koje su djelovale pri ministarstvima privrede, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U posljednjih nekoliko godina evidentno je interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije, pa se u ovoj godini očekuje početak izgradnje solarnog parka, koji će biti izgrađen na području Bosanskog Petrovca. Ukupna investicija procijenjena je na 45 miliona eura i radi se o izgradnji postrojenja za solarnu energiju ukupne snage od 88,5 megavata, a ukoliko bude sve teklo prema planu, ovo će biti najveće postrojenje za proizvodnju solarne električne energije na području bivše Jugoslavije.

Vlada USK i lokalne vlasti u Bosanskom Petrovcu izdale su potrebna odobrenja i dozvole za realizaciju ovog projekta, koji će imati značajnu ekonomsku korist po njih, a novim zakonskim rješenjima regulisaće se i dobit od koncesionih naknada.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije