Privreda

Novi Zeland za četiri godine petostruko povećao minimalac

Novi Zeland za četiri godine petostruko povećao minimalac
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Novi Zeland za četiri godine petostruko povećao minimalac

VELINGTON - Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern povećala je minimalnu platu i poreze za najbogatije.

Ona je ranije pozvala i firme da tokom pandemije uvedu četvorodnevnu radnu nedjelju.

Minimalna plata je podignuta na 20 dolara na sat, a oni sa najvišim platama ubuduće mogu da računaju na 39 odsto poreza.

Povećanje minimalne plate za 1,14 dolara na sat uticaće na oko 175.000 radnika i povećati masu plata u privredi za 216 miliona američkih dolara.

Prema podacima OECD-a, Novi Zeland je i dosad bio među pet zemalja sa najvišom minimalnom platom na svijetu. Džasinda Ardern postepeno je povećavala minimalce tokom protekle četiri godine: 2017. je bila pet puta manja, na nivou od 4,25 dolara.

Iznos minimalne plate važan je pogotovo u vrijeme pandemije, jer nju primaju mnogi zaposleni na aerodromu i na graničnim poslovima, na prvoj liniji odbrane od virusa korona. Sindikati su za njih tražili povećanje dnevnice na 22,10 dolara.

Nova najviša poreska stopa primijeniće se na sve koji zarađuju više od 180.000 dolara godišnje, tj. na oko dva odsto Novozelanđana. Taj porez bi u budžet trebalo već ove godine da donese dodatnih 550 miliona dolara prihoda.

Predstavljajući promjene koje idu u korist siromašnijima, premijerka Džasinda Ardern rekla je da vlada time ispunjava predizborna obećanja, prenosi "Jutarnji list".

Promjene predstavljaju stvarno jačanje podrške koju pružamo našim najranjivijima, poručila je Ardern.

"Treba još puno toga učiniti, uključujući gradnju više domova, poboljšanje našeg zdravstvenog sistema, ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje za zapošljavanje", rekla je premijerka, kako piše "Guardian".

Poseban su problem vrlo visoke cijene stanova, više od 22.800 porodica čeka na javni stan, odnosno kuću.

Opozicija se buni protiv povećanja minimalne plate.

"Naglo povećanje minimalne plate u periodu krajnje neizvjesnosti za mala preduzeća ekonomski je vandalizam", poručili su.

Prošle godine Ardern je pozvala novozelandske poslodavce da razmotre usvajanje četvorodnevne radne nedjelje kao jedan od načina za oporavak od pandemijske recesije. Kao što se otkrilo da su radnici produktivniji radeći od kuće, podstakla je poslodavce da eksperimentišu i sa skraćenim radnim vremenom.

Inače, Ardern je među najomiljenijim političarkama na svijetu, što pokazuju i rezultati parlamentarnih izbora koji su u Novom Zelandu održani u oktobru prošle godine. Ardern je tada Laburiste povela do najveće pobjede u više od pola vijeka te je stranka osvojila 65 od 120 poslaničkih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije