Privreda

Novi podsticaju zapošljavanju u Trebinju

Novi podsticaju zapošljavanju u Trebinju
Foto: N.N. | Novi podsticaju zapošljavanju u Trebinju

TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje Dražen Bošković, potpisali su sa predstavnikom Razvojne agencije Helvetas Svenom Dominkovićem sporazum, prema kojem će ova agencija pružati podršku mladim preduzetnicima u pokretanju i unapređenju njihovih budućih biznisa.

Sporazum je, u stvari, tripartitan, jer će u narednom periodu Grad Trebinje pružiti finansijsku podršku svima koji budu zainteresovani za pokretanje ili unapređenje postojećeg sopstvenog biznisa, Fondacija Helvetas će podržati njihove programe sa 15.000 maraka i dati podršku u obuci njihovih mentora, dok će Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća pružiti glavnu mentorsku podršku.

"Grad Trebinje će, u zavisnosti od broja prijavljenih, pružiti kompletnu finansijsku podršku mladim ili biznismenima početnicima, u zavisnosti koliko ih bude", istakao je gradonačelnik Ćurić, napominjući da ne postoje ograničenja u apliciranju na programe samozapošljavanja, te da će svi biti podržani.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković pojašnjava da Grad Trebinje tek treba da raspiše javni poziv za mlade i preduzetnike početnike, te da će svima pružiti dugoročnu mentorsku podršku.

"Zaposleni u ovoj agenciji su na raspolaganju u savjetima početnicima, na način da im pokažu kako uraditi poslovni plan, koji oblik registracije je poželjan da izaberu, te  informacije o troškovima poslovanja, dok će oni koji već imaju biznis dobiti mentorsku podršku u smislu da ih mi povezujemo sa gradskom upravom i drugim organizacijama sa dostupnim programima podrške, kako bi proširili svoje proizvodne kapacitete, nabavili repromaterijal ili uposlili nove radnike", precizirao je Bošković. 

Predstavnik Helvetasa Sven Dominković je napomenuo da je ova inicijativa samo nastavak ranijih projekata, u kojim će oni dati tehničku podršku u smislu doedukacije mentora mladih biznismena, a u ukupnoj će materijalnoj podršci učestvovati sa 15.000 maraka.

"Bitno je dati mladima tehničku podršku koja će iz njih izvući najbolju ideju i koja će im pomoći da napišu smislene planove, a nakon svega dolazimo i do pomenute finansijske pomoći", kazao je Dominković.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da novca za preduzetništvo neće nedostajati i u tom smislu napomenuo da je Grad Trebinje aplicirao i prošao na projektu Zavoda za zapošljavanje RS, ukupne vrijednosti 130.000 KM, u kojem će polovinu sredstava snositi Grad, a drugu polovinu Zavod, kako bi se zaposlilo 30 ljudi i to 20 kod preduzetnika, a 10 ih je predviđeno za samozapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije