Privreda

Novi propisi o genetski modifikovanim usjevima

Novi propisi o genetski modifikovanim usjevima
Novi propisi o genetski modifikovanim usjevima

BRISEL - Evropska unija je izmijenila propise o uzgoju genetski modifikovanih /GM/ usjeva, kako bi države dobile veća ovlaštenja u odlučivanju u vezi sa ovim pitanjem.

Evropski parlament je velikom većinom glasova usvojio novi zakon kojim se državama daje više ovlaštenja i prostora da same odluče da li će saditi genetski modifikovane usjeve, koji su ograničeni u Evropi.

Nacionalne vlade moći će ubuduće da se pozivaju na faktore kao što su zaštita određenog ekosistema ili visoka cijena GM kontaminacije za konvencionalne farmere.

Novi zakon odnosi se na usjeve, a ne pokriva GM koji se koristi za ishranu životinja, koji indirektno mogu da uđu u lanac ljudske ishrane.

Grupa za očuvanje okoline "Grinpis" saopštila je da novi zakon ima mana jer i dalje "velike biotehničke kompanije imaju ovlaštenja da pregovaraju sa izabranim vladama" o GM usjevima, a ne sa Evropskom upravom za bezbjednost hrane /EFSA/.

Novim zakonom, takođe, države mogu da se pozivaju na ekološke probleme koji su "komplementarni" sa procjenama EFSA o GM usjevima.

Iako su se poslanici Evropskog parlamenta i ministri saglasili da daju državama više fleksibilnosti, naučnici u EU i dalje će igrati ključnu ulogu u davanju odobrenja.

GM usjevi su široko u primjeni u SAD i Aziji, ali mnogi Evropljani strahuju od njihovog uticaja na zdravlje i prirodu.

Tip kukuruza - MON 810 - jedini je genetski modifikovan usjev koji se komercijalno proizvodi u EU.

Španija je najveći uzgajivač kukuruza MON 810 u Evropi sa 137.000 hektara, saopštila je Evropska komisija.

MON 810 prodaje američki biotehnički gigant "Monsanto", a ovaj kukuruz modifikovan je da bude otporan na evropske štetne insekte.

Ovaj oblik kukuruza zabranjen je u Austriji, Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj i Luksemburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije