Privreda

Novi rekord na srpskoj pruzi - voz dostigao 201,5 km/h

Novi rekord na srpskoj pruzi - voz dostigao 201,5 km/h
Foto: Screenshot/YouTube | Novi rekord na srpskoj pruzi - voz dostigao 201,5 km/h
Tanjug

BEOGRAD/NOVI SAD - Voz sa mjernim kolima Njemačkih železnica za testiranje brze pruge od Beograda do Novog Sada, dostigao je brzinu od 201,5 kilometara na sat, rečeno je Tanjugu u Infrastrukturi željeznice Srbije.

Voz je tu brzinu dostigao u petak u popodnevnim časovima, kako kažu, bez ikakvih teškoća u funkcionisanju i saobraćaju.

Prvi put brzina od 200 kilometara na sat ostvarena je prilikom saobraćaja voza za testiranje na deonici brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove.

Tom prilikom brzinomjer u specijalnoj lokomotivi koja je za potrebe testiranja brze pruge u Srbiji stigla iz Njemačke zabilježio je maksimalnu brzinu od 201,5 kilometara na sat.

Testiranje se odvija prema utvrđenoj dinamici i biće nastavljeno i narendih dana.

Voz Njemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi.

U glavnoj željezničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, u funkciji je nova Telekomanda za saobraćaj vozova velikih brzina, odnosno Dispečerski komandni centar, u kome stručne službe Infrastrukture železnica Srbije i izvođača radova neprekidno prate funkcionisanje saobraćaja na brzoj pruzi i testiranja koja se obavljaju, kažu za Tanjugu u srpskim železnicama.

Dinamička testiranja na pruzi za brzinu do 200 km na sat od Beograda do Novog Sada počela je 17. januara, a dan kasnije stigla su i specijalna mjerna kola kompanije Njemačkih željeznica "Deutsće Bahn Systemtećnik", koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po dionicama duž cijele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine.

Testiranja se obavljaju svakodnevno u periodu od 7.00 do 17.00 sati odnosno u vidnom dijelu dana i u uslovima potpune obustave željezničkog saobraćaja na pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije