Privreda

"Novim zakonom u RS otvoren prostor za monopol u sektoru igara na sreću"

"Novim zakonom u RS otvoren prostor za monopol u sektoru igara na sreću"
Foto: N.N. | "Novim zakonom u RS otvoren prostor za monopol u sektoru igara na sreću"

BANJALUKA - Zakonska rješenja u oblasti priređivanja igara na sreću, a koja su nedavno usvojena u Republici Srpskoj, nisu dobra i stvoriće kontraefekat od željenog.

Složili su se s tim učesnici međunarodne konferencije održane danas u Banjaluci, a koju je organizovala Evropska organizacija za regulaciju igara na sreću (EOGL).

Kako su poručili, kroz ta rješenja je stvoren prostor za monopol i rast crnog tržišta.

"Regulisanje igara na sreću putem oporezivanja dobitaka primjer je neefikasnog načina regulisanja industrije, jer stvara nekompetitivni okvir za priređivanje i funkcionisanje privatnih priređivača i pravi suprotan efekat od željenog, jer smanjuje nivo javnih prihoda za državu", kazao je Pjer Turnier, predstavnik RGA asocijacije za internet klađenje, najrespektabilnijeg udruženja Evropske unije, koji predstavlja najjače onlajn i zemaljske priređivače igara na sreću.

Prema njegovim riječima, jedini efikasan način oporezivanja je onaj gdje se oporezuje neto dobit priređivača.

Entoni Aksisa, bivši predsjednik Uprave za igre na sreću u Malti, a koja je jedan od najorganizovanijih prostora za igre na sreću na nivou EU, smatra kako novi zakon efektivno ohrabruje maloljetničko klađenje budući da omogućava širenje velikog broja automata za klađenje.

"Takođe, zakonska rješenja utemeljuju otvoren put za državni monopol, koji kao takav formira proizvod koji prema igračima nije dovoljno kompetitivan, jer nema ni motivaciju da to bude jer ima zaštitu od države. Ključni negativni ishod državnog monopola je favorizovanje crnog tržišta, koje nema ambicije ni želju da bude regulisano", kazao je on.

Zoran Puhač, generalni sekretar Evropske organizacije za regulaciju oblasti igara na sreću, kaže kako se do najboljih rješenja dolazi samo zajedničkim radom, te da su, kada je region u pitanju, Hrvatska i Srbija išle tim putem.

Prema njegovim riječima, ovu oblast je najbolje uredila Velika Britanija.

"Oni su kroz studije izmjerili potencijalan uticaj ponuđenih rješenja u zakonima i onda uzeli optimalno rješenje. Zahvaljujući temeljnom pristupu, to je sada svjetski standard", kazao je Puhač.

Tatjana Šćepanović iz Udruženja "Montenegro bet", koje okuplja priređivače igara iz Crne Gore, kazala je kako su u ovoj zemlji bila usvojena rješenja slična onima koja su sada na snazi u RS, ali da su ona povučena nakon što je država prepoznala da njihova primjena nije moguća.

Cilj jučerašnje konferencije je bio da približi situaciju u zakonskoj regulativi igara na sreću u regionu zbog toga što je u posljednjih godinu do dvije ona bila vrlo dinamična.

Održan je i prvi regionalni sastanak udruženja priređivača igara na sreću na kojem je pokrenuta inicijativa za uspostavljanje dana borbe protiv zavisnosti od igara na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije