Privreda

Obišli radove na mostu kod Svilaja, otvaranje na jesen

Obišli radove na mostu kod Svilaja, otvaranje na jesen
Foto: N.N. | Most na Savi biće gotov do kraja godine

Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, obišli su radove povodom svečanog obilježavanja spajanja nizvodnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoputa na Koridoru 5c između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoputa u Republici Hrvatskoj.

''Nakon velikih problema u realizaciji izgradnje mosta, Ministarstvo je u ovom mandatu, u saradnji sa Hrvatskim autocestama, uspjelo provesti tender i započeti izgradnju. Spajanjem obala dviju susjednih i prijateljskih zemalja, sama izgradnja Koridora 5c je dobila puni smisao'', rekao je zamjenik ministra Dalipagić i zahvalio se hrvatskom ministru što je poticao izgradnju ovog izuzetno važnog mosta.

Takođe, zahvalio se i izvođaču radova koji je nakon istupanja vodećeg partnera iz Konzorcijuma sam uspio izgradnju dovesti do završne faze, što je dokaz da BiH ima osposobljene građevinske firme koje mogu da grade najsloženije infrastrukturne objekte.

Butković je rekao da očekuje da se radovi na mostu nastave ovim intenzitetom kako bi se on mogao otvoriti na jesen ove godine, ističući da će most spojiti ne samo dvije države nego i stanovnike s obje strane Save.

Ugovor o izgradnji mosta potpisan je sredinom jula 2016., radovi su počeli u septembru iste godine, dok je njihov završetak planiran za drugu polovinu tekuće godine.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5c kojim će se povezati autoput sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane na rijeci Savi, a njegova vrijednost je 53,8 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije