Privreda

Obustava radova na tunelu "Hranjen", nisu obezbijeđena dodatna sredstva

Obustava radova na tunelu "Hranjen", nisu obezbijeđena dodatna sredstva
Foto: Fena | Obustava radova na tunelu "Hranjen", nisu obezbijeđena dodatna sredstva

SARAJEVO - Radovi na tunelu "Hranjen" ne mogu biti nastavljeni jer nisu obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju, saopšteno je iz Javnog preduzeća "Autoceste FBiH".

Iz ovog javnog preduzeća ukazuju da je činjenica da je izvođač do sada izveo 37 odsto radova na tunelu, utrošeno je 97 odsto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, kao i da je proteklo 80 odsto ugovorom postavljenog roka za završetak radova.

"Od imenovanja, 11. juna 2021. godine, aktuelna Uprava `JP Autoceste FBiH` je uradila analizu s ciljem utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih učesnika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta", navedeno je u saopštenju.

Uprava ovog preduzeća pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta - Vladi FBiH.

Stav preduzeća "Autoceste FBiH" jeste da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela "Hranjen".

"Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora `FIDIC – Crvena knjiga`, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje", navedeno je u saopštenju.

Izgradnja tunela "Hranjen" počela je u martu 2019. godine, u okviru realizacije izgradnje brzog puta Sarajevo-Goražde.

Tunel "Hranjen", ukupne dužine oko šest kilometara, i planirani brzi put skratiće putovanje na relaciji Sarajevo-Goražde na 45 minuta.

Inicijalni rok za završetak radova na izgradnji tunela bio je 36 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije