Privreda

Obustavlja se rad preduzeća GIKIL Lukavac

Obustavlja se rad preduzeća GIKIL Lukavac
Foto: Ilustracija | Obustavlja se rad preduzeća GIKIL Lukavac

TUZLA - Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada firmi GIKIL Lukavac zbog nesavjesnog poslovanja, štetnog za okoliš.

GIKIL ima rok od 30 dana da obustavi rad, s obzirom na to da je riječ o složenom poslovnom sistemu, gdje je potrebno izvršiti bezbjedno gašenje postrojenja, pogona, peći, a nakon toga dužni su izvijestiti Federalnu upravu za inspekcijske poslove, odnosno nadležnog inspektora. Obustava rada trajat će do dobijanja okolišne dozvole.

U saopštenju ove institucije naglašava se da je GIKIL jedan od najnedisciplinovanijih privrednih subjekata u FBiH te da je federalna inspekcija  kontinuirano vršila nadzore.

Unatoč izrečenim upravnim mjerama i prekršajnim sankcijama za nepravilnosti, nije ostvaren značajniji stepen poštivanja i zakonitosti rada. Jedino je preostala obustava rada.

"Imajući u vidu da je privrednom društvu GIKIL d.o.o. Lukavac, konkretno za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije u općini Lukavac, zaključkom Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 7. avgusta odbačen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, te da kontrolisani subjekt ne primjenjuje zakonske odredbe u obavljanju privredne djelatnosti, Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno federalni inspektor zaštite okoliša je zaključno sa 22. avgustom donio rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta",  navodi se u saopštenju.

GIKIL-u je naređeno da obustavi rad do pribavljanja okolinske dozvole, da izvrši identifikaciju svih vrsta otpada na lokaciji te zbrine sav opasni otpad s lokacije putem ovlaštenog operatera.

"Još nismo zvanično dobili dokument. Kada ga dobijemo komentarisat ćemo. Imali smo sastanak sa premijerom TK i prezentirali smo šestomjesečni plan projekata, 45 projekata koji pokrivaju siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a. Projekti su napravljeni s rokovima i sredstva su odobrena. Imamo sastanak s federalnom ministricom sljedeće sedmice i ubijeđeni smo da ćemo ubijediti sve strane da se osigura kontinuiran rad GIKIL-a. Premijer je rekao koliko je važan GIKIL i njegovo zatvaranje nije opcija", rekao je Debasish Ganguly, direktor GIKIL-a. On je dodao da projekti uglavnom zahtijevaju do šest mjeseci realizacije.

I Vlada TK, kao suvlasnik ove firme, svjesna je da je situacija eskalirala i da se nešto mora učiniti.

"Nadamo se da postoji volja svih strana. Nema više zadnje šanse. Ovo je kap koja je prelila čašu. Nema više odlaganja ulaganja u zaštitu životne sredine. To se mora realizovati da bi GIKIL nastavio raditi", rekao je Jakub Suljkanović, premijer TK, nakon jučerašnjeg sastanka s Upravom GIKIL-a. Premijer je naglasio da je tražio garanciju za najnovija obećanja Uprave GIKIL-a te je dobio odgovor da je garancija to što su svjesni da će, ako ih ne realizuju, biti zatvoreni.

Inače, Tužilaštvo TK otvorilo je istragu u pogledu utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti u ovoj firmi, a rezultati će biti poznati nakon okončanja istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije