Privreda

Obustavlja se rad preduzeća GIKIL Lukavac

Obustavlja se rad preduzeća GIKIL Lukavac
Foto: Ilustracija | Obustavlja se rad preduzeća GIKIL Lukavac
Nataša Tadić

TUZLA - Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada firmi GIKIL Lukavac zbog nesavjesnog poslovanja, štetnog za okoliš.

GIKIL ima rok od 30 dana da obustavi rad, s obzirom na to da je riječ o složenom poslovnom sistemu, gdje je potrebno izvršiti bezbjedno gašenje postrojenja, pogona, peći, a nakon toga dužni su izvijestiti Federalnu upravu za inspekcijske poslove, odnosno nadležnog inspektora. Obustava rada trajat će do dobijanja okolišne dozvole.

U saopštenju ove institucije naglašava se da je GIKIL jedan od najnedisciplinovanijih privrednih subjekata u FBiH te da je federalna inspekcija  kontinuirano vršila nadzore.

Unatoč izrečenim upravnim mjerama i prekršajnim sankcijama za nepravilnosti, nije ostvaren značajniji stepen poštivanja i zakonitosti rada. Jedino je preostala obustava rada.

"Imajući u vidu da je privrednom društvu GIKIL d.o.o. Lukavac, konkretno za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije u općini Lukavac, zaključkom Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 7. avgusta odbačen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, te da kontrolisani subjekt ne primjenjuje zakonske odredbe u obavljanju privredne djelatnosti, Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno federalni inspektor zaštite okoliša je zaključno sa 22. avgustom donio rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta",  navodi se u saopštenju.

GIKIL-u je naređeno da obustavi rad do pribavljanja okolinske dozvole, da izvrši identifikaciju svih vrsta otpada na lokaciji te zbrine sav opasni otpad s lokacije putem ovlaštenog operatera.

"Još nismo zvanično dobili dokument. Kada ga dobijemo komentarisat ćemo. Imali smo sastanak sa premijerom TK i prezentirali smo šestomjesečni plan projekata, 45 projekata koji pokrivaju siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a. Projekti su napravljeni s rokovima i sredstva su odobrena. Imamo sastanak s federalnom ministricom sljedeće sedmice i ubijeđeni smo da ćemo ubijediti sve strane da se osigura kontinuiran rad GIKIL-a. Premijer je rekao koliko je važan GIKIL i njegovo zatvaranje nije opcija", rekao je Debasish Ganguly, direktor GIKIL-a. On je dodao da projekti uglavnom zahtijevaju do šest mjeseci realizacije.

I Vlada TK, kao suvlasnik ove firme, svjesna je da je situacija eskalirala i da se nešto mora učiniti.

"Nadamo se da postoji volja svih strana. Nema više zadnje šanse. Ovo je kap koja je prelila čašu. Nema više odlaganja ulaganja u zaštitu životne sredine. To se mora realizovati da bi GIKIL nastavio raditi", rekao je Jakub Suljkanović, premijer TK, nakon jučerašnjeg sastanka s Upravom GIKIL-a. Premijer je naglasio da je tražio garanciju za najnovija obećanja Uprave GIKIL-a te je dobio odgovor da je garancija to što su svjesni da će, ako ih ne realizuju, biti zatvoreni.

Inače, Tužilaštvo TK otvorilo je istragu u pogledu utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti u ovoj firmi, a rezultati će biti poznati nakon okončanja istrage.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije