Privreda

Obustavljen gas Poljskoj i Bugarskoj, EU negoduje

Obustavljen gas Poljskoj i Bugarskoj, EU negoduje
Foto: Tanjug/AP | Obustavljen gas Poljskoj i Bugarskoj, EU negoduje

MOSKVA - Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeni energent.

"'Gasprom eksport' je obavjestio 'Bulgargaz' i 'PGNiG' o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom", saopštio je "Gasprom", prenosi TASS.

Dodaje se da "Gasprom eksport" nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu.

"Rusija je fizički obustavila protok gasa u Bugarsku jer ova zemlja nije plaćala gas u rubljama", saopštio je bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov.

Potpredsjednik Vlade Asen Vasilev i Nikolov putovaće danas u Brisel na razgovor o ovoj situaciji sa zvaničnicima EU.

Zbog ove odluke zvaničnici Evropske unije vode hitne razgovore, a kako je rekla predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, odluka "Gasproma" predstavlja još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucjene. Po njenom mišljenju, to je "neopravdan i neprihvatljiv potez koji pokazuje nepouzdanost Rusije kao snabdjevača gasom". Dodala je da je 27 zemalja regiona spremno da izdrži obustavu ruskih isporuka gasa.

"Države članice su napravile planove za vanredne situacije upravo za takav scenario i EK radi s njima u koordinaciji i solidarno. Planiramo koordinisan odgovor EU na rusku obustavu. Takođe ćemo nastaviti da radimo s međunarodnim partnerima kako bismo obezbijedili alternativno snabdijevanje gasom", rekla je Fon der Lejenova i poručila:

"Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku".

Predsjednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin ocijenio je da je "Gasprom" donio ispravnu odluku i da bi Moskva trebalo da postupi isto i prema drugim neprijateljskim zemljama.

"Isto to treba učiniti i prema drugim zemljama koje su nam neprijateljske", napisao je Volodin na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži Telegram, prenosi Reuters.

Zamjenik britanskog premijera Dominik Rab rekao je da će zaustavljanje isporuka gasa imati veoma štetan efekat i na Rusiju, jer time ona postaje sve dalja i sve više, ne samo politički, već i ekonomski parija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je poručio u telefonskom razgovoru s bugarskim kolegom Kilirom Petkovim da će njegova zemlja pružiti pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa toj zemlji.

BiH i Srbija

Ambasada Rusije u BiH ne raspolaže informacijama u vezi s eventualnim problemima u snabdijevanju BiH gasom.

Kako su objavili federalni mediji, direktorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević rekla je da od "Gasproma" imaju normalno potvrđenu nominaciju za dotok gasa.

"Potvrda nominacije je jedina zvanična i relevantna informacija", rekla je ona, uz napomenu da "Turski tok" kao tranzitna ruta nije ugrožen.

Srpska ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se snabdijevanje gasa u Srbiji zasad odvija neometano i da dobijaju gas preko Bugarske, kao i dosad. Objasnila je da je Bugarska tranzitna država i da se gas iz "Gasproma" preko te zemlje isporučuje Srbiji.

"Gas iz 'Gasproma' tranzitira se ka Srbiji u ništa manjim količinama nego obično - oko šest miliona kubnih metara gasa", rekla je Mihajlovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije