Privreda

Očekivan ekonomski rast od 3,8 odsto godišnje

Očekivan ekonomski rast od 3,8 odsto godišnje
Foto: Ilustracija | Očekivan ekonomski rast od 3,8 odsto godišnje

BANJALUKA - U BiH se od 2020. do 2022. godine, pod pretpostavkom očuvanja stabilnog okruženja, očekuje ekonomski rast po prosječnim stopama od 3,8 odsto na godišnjem nivou, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Tokom ovog perioda očekuje se da domaća potražnja kroz privatnu potrošnju i investicije bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

Sa druge strane, tokom posmatranog perioda, očekuje se stagnacija javne potrošnje, što će dovesti do smanjenja njenog učešća u strukturi bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno njegovog doprinosa u ekonomskom rastu, navodi Direkcija u informaciji o perspektivama za BiH.

U tom periodu očekuje se da bi reformske mjere usmjerene na poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo da dovedu do većih ulaganja koja bi prvenstveno ojačala privatni sektor, povećala zaposlenost, ali i spoljnotrgovinsku razmjenu.

Od 2020. do 2022. godine u BiH se očekuje osjetniji rast ekonomske aktivnosti u okviru kojeg bi dešavanja u industrijskoj proizvodnji trebalo da imaju glavnu ulogu.

Osim spoljnih prilika u ovom srednjoročnom vremenskom okviru, očekuje se i značajniji uticaj internih dinamika u funkciji jačanja industrijske proizvodnje u BiH, što će, prema projekcijama, za rezultat imati očekivane stope rasta fizičkog obima proizvodnje od pet odsto na godišnjem nivou.

Srednjoročne prognoze u oblasti tržišta rada od 2020. do 2022. godine vezane su za očekivani ekonomski rast u regionu i EU, što bi trebalo imati pozitivne implikacije na zaposlenost i na plate u BiH.

Povećanje izvoza i investicija u BiH bi podstaklo zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta, te uz, pozitivna dešavanja u oblasti industrije, trgovne, ali i određenih usluga, stvorilo realne uslove za rast broja zaposlenih.

U informaciji se navodi da bi se od 2020. do 2022. godine broj zaposlenih mogao biti povećan od 2,9 odsto do 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Uz povećan obim poslova i bolju poslovnu klimu, očekuje se i rast neto plata od 3,2 odsto do 3,4 odsto na godišnjem nivou.

U informaciji se navodi da u 2020. godini rast cijena može biti po stopi od 1,4 odsto, a od 2021. do 2022. godine od 1,5 do 1,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije