Privreda

Od firme u stečaju nastala uspješna poslovna zona

Od firme u stečaju nastala uspješna poslovna zona
Foto: N.N. | Od firme u stečaju nastala uspješna poslovna zona

​BIHAĆ - Kompleks nekadašnjeg preduzeća "Kombiteks" u Bihaću, koje je u poslijeratnom periodu doživjelo privredni krah i naposlijetku otišlo u stečaj, za nepune dvije godine pretvoren je u novu poduzetničku zonu u kojoj već egzistira dvadesetak privrednih subjekata sa oko stotinu zaposlenih.

Prema riječima Nijaza Lipovače, pomoćnika gradonačelnika Bihaća za lokalni razvoj, kroz saradnju s USAIDom nedavno je realiziran projekat izgradnje primarnog vodovodnog sistema koji će opskrbljivati postojeće firme.

"Apliciraćemo i za sekundarnu vodovodnu mrežu i pokušaćemo obezbijediti sredstva međunarodnih donatora, a vodimo ozbiljne razgovore o izgradnji saobraćajnice kojom bismo čitav ovaj prostor povezali s magistralnim putevima", kazao je Lipovača.

On je dodao kako bi  okončanjem ovih projekata u potpunosti bio zaokružen proces izgradnje neophodne infrastrukture na tom prostoru, čime bi se stvorili optimani uslovi za poslovanje.

Stečajni upravnik u "Kombiteksu" Šefik Smlatić kaže kako je do sada prodato preko 70 posto imovine ovog preduzeća koje se prostire na ukupno 150 dunuma zemljišta.

"Na ovom prostoru privredni subjekti su kupili zemljište i objekte, te izgradili vlastite proizvodne pogone i poslovne objekte. Kupci parcela i poslovnih objekata su mahom lokalni privredni subjekti koji su okrenuti proširenju obima svog poslovanja i otvaranju novih radnih mjesta", istakao je Smlatić.

Dodao je kako se radi o firmama koje se bave metalskom industrijom, trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, transportom, izgradnjom sistema za grijanje, telekomunikacijama te autoservisiranjem.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić naglasio je kako je ovo pozitivan primjer kako se od propalog i preduzeća u stečaju može napraviti uspješna poslovna priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije