Privreda

Od januara moguća kupovina ukrajinskog zemljišta

Od januara moguća kupovina ukrajinskog zemljišta
Foto: Pixnio | Od januara moguća kupovina ukrajinskog zemljišta

KIJEV - Uprkos sukobu, ima onih koji smatraju da se ukrajinsko tržište zemljištem pokazuje kao pouzdano sredstvo za dugoročno ulaganje. Tamošnje će fabrike od 1. januara 2024. moći kupiti do 10.000 hektara, piše "Agri". Očekuje se da će od sljedeće godine cijena ukrajinskog zemljišta porasti za 50 do 75 odsto.

Stručnjaci predviđaju brz rast, nakon prestanka sukoba, a koji će kvalitativno promijeniti cjelokupnu poljoprivrednu industriju.

Ukrajina je u vrijeme pokretanja zemljišne reforme u julu 2021. imala 27.5 miliona hektara u vlasništvu sedam do osam miliona ljudi.

Oni su parcele dobijali na korištenje nakon prodaje bivših zadruga u periodu od 1994. do 1995. godine. Ali nisu postali vlasnici u potpunosti, jer je prodaja bila zabranjena. Cijena je bila niska zbog nedostatka tržišta.

Očekuje se da će interes za kupovinom u 2024. rasti. Potražnja je u centralnom dijelu Ukrajine dva do tri puta veća od ponude. Najveće cijene od sredine ljeta ove godine je postiglo zemljište u zapadnim regijama, dok su najniže u području gdje traju oružani sukobi.

Jevgenij Nosalski, ukrajinski stručnjak za ovo tržište, navodi da će cijena hektara od 2024. porasti za 50 do 57 odsto, navodi "AgroKlub". Ističe da je od otvaranja tržišta vrijednost ovog resursa povećana četiri puta, a da se istovremeno, ukrajinsko zemljište smatra najjeftinijim u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije