Privreda

Od utorka prijave za 100.000 turističkih vaučera

Od utorka prijave za 100.000 turističkih vaučera
Foto: Arhiva | Od utorka prijave za 100.000 turističkih vaučera

BEOGRAD - U Srbiji u utorak, 30. maja počinju prijave za 100.000 turističkih vaučera, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

Pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu njegu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara /597 evra/.

Kandić je rekao da će građani moći da se prijave za vaučere na svim šalterima Pošte.

On je objasnio da se domaći turisti najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, dok strani turisti u ljetnjem periodu prefeririaju gradove, a u zimskom Kopaonik.

"Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj banji. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska banja i Kuršumlijska banja. Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji", rekao je Kandić za RTS.

On je rekao da je početka godine do danas zabilježen rast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto.

"Kada su u pitanju samo strani gosti, to je i 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je sjajan rezultat", ističe Kandić i dodaje da turisti dolaze uglavnom iz regiona – iz BiH, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turske.

Prema njegovim riječima, kinesti turisti počeli su da se vraćaju u Srbiju od momenta kada su kovid mjere ublažene u Kini.

On je istakao da je i devizni priliv za prva tri mjeseca veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Imali smo prošle godine 2,4 milijarde deviznog priliva. Očekujemo da ove godine bude veći. Ako je 2022. godina bila fantastična, očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina kada je u pitanju turizam", rekao je Kadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije