Privreda

Pratite nas na Google news

Odbijen prijedlog "Abraham grupe" o zakupu dijela imovine "Aluminija"

Odbijen prijedlog "Abraham grupe" o zakupu dijela imovine "Aluminija"
Foto: Fena - Mario Obrdalj | Odbijen prijedlog "Abraham grupe" o zakupu dijela imovine "Aluminija"
Fena

MOSTAR - Skupština akcionarskog društva Aluminij d.d. Mostar odbila je na vanrednoj sjednici održanoj u petak prijedlog ugovora "Abraham grupacije" o zakupu dijela imovine mostarskog Aluminija.

Sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan, opunomoćenik Vlade FBiH na Skupštini akcionara, rekao je da je protiv ovog ugovora bilo gotovo 80 odsto učesnika.

"Predstavnik Republike Hrvatske danas je glasovao za, a ja sam u ime Vlade Federacije BiH glasovao protiv ovog ugovora jer mislim da ima mnogo nejasnoća. Vlada, u prvom redu, želi zaštititi radnike i imovinu, a to ovim ugovorom nije ni približno definirano i sasvim je normalno da je odbijen", istaknuo je Buljan.

Naveo je da je u ugovoru napravljeno i dosta tehničkih grešaka.

"Da smo uzeli za pretpostavku da je ovaj ugovor bio izvrstan, ja bih opet morao glasovati protiv njega zato što je Nadzorni odbor donio odluku na ime jedne druge kompanije u odnosu na kompaniju koja bi trebala sklopiti ugovor. Ovdje je bio prijedlog da Aluminij d.d. Mostar sklapa ugovor s kompanijom Aluminij Industry, a u samoj odluci je nešto drugo, riječ je o Abraham grupi", kazao je Buljan.

Upravi, Nadzornom odboru "Aluminija" i svim ostalim učesnicima u procesu odlučivanja, Vlada FBiH dala je rok od 30 dana kako bi se greške u navedenom ugovoru korigirale, dodao je Buljan.

"Treba iznaći način, trezveno sjesti, sagledati sve što jeste, ispraviti ugovor da bude prihvatljiv i Vladi i ostalim dioničarima, te izvući maksimum koji se može, jer ova kompanija je jako bitna. Oni koji se bave statistikom tek sada vide šta znači to što nema Aluminija", poručio je Buljan.

Predsjednik Udruženja malih akcionara "Dial" Zlatko Topić rekao je da je ishod sjednice Skupštine očekivan.

"Ova ponuda Abraham grupe je sramotna i toliko ponižavajuća za takvu kuću kao što je naš Aluminij. Oni za najam nude 30.000 maraka mjesečno, a za toliko novca možete iznajmiti malo jači kafić u Mostaru. To je poniženje svih djelatnika i svih generacija koje su radile u Aluminiju", istaknuo je Topić.

Dodao je da bi se "Aluminij" mogao pokrenuti i spasiti ako bi Vlada FBiH osigurala 15 miliona maraka.

"Da bi se to dogodilo Nadzorni odbor bi morao podnijeti neopozivu ostavku, jer oni su ti koji su doveli Aluminij u ovakvo stanje", kazao je Topić.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog "Aluminija" zaustavljeni su 10. jula 2019. godine nakon što je preduzeće isključeno sa električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja prošle godine svih 900 zaposlenika dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik "Aluminija" s 44 odsto dionica koliko imaju i mali akcionari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 odsto dionica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije