Privreda

Odbijena "neozbiljna" turska ponuda, firma iz Srbije zainteresovana za "Šećeranu"

Odbijena "neozbiljna" turska ponuda, firma iz Srbije zainteresovana za "Šećeranu"
Foto: Ilustracija | Odbijena "neozbiljna" turska ponuda, firma iz Srbije zainteresovana za "Šećeranu"

BIJELJINA – Skupština povjerilaca bijeljinske "Šećerane" u stečaju odbacila je danas ponudu turske firme "Sariel" za kupovinu ove fabrike, jer nije ponuđena dogovorena cijena niti adekvatna bankarska garancija. Istovremeno, u sud je stiglo pismo namjere firme "Niva" iz Srbije, koja je zainteresovana da kupi fabriku.

Skupština povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju je na današnoj sjednici, koja ja trajala pet sati, donijela odluku da se nastavi prodaja imovine fabrike putem javnog oglašavanja i prikupljanja javnih ponuda, sa početnom minimalnom cijenom od 10 miliona KM.


Povezana vijest:

Turci za bijeljinsku "Šećeranu" ponudili 4.800 evra umjesto 4,8 miliona 


Predsjednik Odbora povjerilaca Fabrike šećera u stečaju Vojislav Nikolić izjavio je da je ponuda turske firme "Sariel Petrol enerdži" odbijena kao neprihatljiva i nekompletna, odnosno da ne predstavlja dovoljnu garanciju da se sa njima može napraviti dobar posao.

"U spis suda je stiglo pismo namjere srbijanske firme 'Niva' iz Žablja koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme. Zainteresovani su da snime stanje u fabrici i da nakon toga daju svoju ponudu", izjavio je Nikolić, naglasivši da je Odbor povjerilaca ovlašten da nastavi s prodajom stečajne imovine po cijeni od 10 miliona KM, te da se paralelno uradi pravni okvir za izradu plana reorganizacije stečajnog dužnika, s namjerom da se imovina stečajnog dužnika podijeli povjeriocima kao namirenje za priznata potraživanja.

Skupština povjerilaca danas nije raspravljala o smjeni stečajnog upravnika Nebojše Matića, jer predlagači za smjenu nisu potpisali obrazloženje za Matićevu smjenu, piše portal "Capital.ba".

Govoreći o sudbini bijeljinske "Šećerane" i samog stečaja, Nebojša Matić kaže da je sudbina fabrike i dalje neizvjesna.

"Turska punuda je potpuno odbijena, kao neozbiljna, jer je u njoj  navedeno 4.800 evra. Nudili su bankarsku garanciju koja nije naplativa na prvi poziv, već, ukoliko bude novca na računu, onda bi platili. Skupština povjerilaca je to jednoglasno odbila. Prodaja imovine stečajnog dužnika će se nastaviti, ali će se istovremeno ispitati i pravna procedura za mogućnost da povjerioci postanu vlasnici 'Šećerane'. Za dva do tri dana ponovo ću raspisati oglas o prodaji  imovine bijeljinske šećerane za iznos od 10 miliona KM", izjavio je Matić.

On je rekao i da je Skupština dala saglasnost stečajnom upravniku da obavijesti predstavnike firme "Niva" i da ih pozove na sjednicu Odbor povjerilaca da vidi stanje u fabrici i da dostave ponudu.

"Oni su naveli da bi zaposlili minimalno 100 radnika, što je veoma interesantna ponuda", kazao je Matić.

Nastavak Skupštine povjerilaca dogovoren je za 4. jul  kada će dati svoje mišljenje o prijedlogu za Matićevu smjenu, dok će konačnu odluku, odnosno rješenje, donijeti stečajni sudija.

Prije Skupštine povjerilaca, ponudu turske firme odbacio je i Odbor povjerilaca "Šećerane".

Stečaj u "Šećerani" traje nepune četiri godine, a do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Priznata potraživanja povjerilaca "Šećerane" iznose oko 16,2 miliona KM.

Pored turskih firmi, za "Šećeranu" je ranije bio zainteresovan i Goran Vajkić koji je nudio 6,9 miliona KM, te firma iz Vijetnama koja je prva odustala.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije