Privreda

Propao još jedan pokušaj prodaje bijeljinske Šećerane

Propao još jedan pokušaj prodaje bijeljinske Šećerane
Foto: Arhiva | Odbijene sve četiri ponude za kupovinu šećerane

​BIJELJINA - Skupština povjerilaca bijeljinske "Šećerane" u stečaju odbacila je u petak, kao finansijski neprihvatljive, sve četiri ponude za kupovinu ove fabrike.

Ponude su dostavljene iz Vijetnama, Turske, Hrvatske i Banjaluke, a osim formalnih nedostataka, za povjerioce su bile finansijski neprihvatljive pa su zatražili da na narednoj licitaciji zakazanoj za 25. oktobar minimalna cijena bude 15 miliona maraka. 

Cifre su se, inače, kretale od tri miliona evra, koliko je ponudila turska kompanija, do pet miliona evra, koliko su ponudili potencijalni kupci iz Vijetnama.

Faik Muhić, koji predstavlja skoro 70 odsto povjerilaca "Šećerane", rekao je na ročištu, a što je Skupština povjerilaca usvojila, da će licitacija u oktobru biti posljednja i da će, ukoliko bude neuspješna, sljedeći korak biti srazmjerna podjela imovine povjeriocima i reorganizacija "Šećerane". On očekuje da sva četiri kupca poboljšaju svoju ponudu, te da se postigne cijena od minimalno 15 miliona KM za imovinu "Šećerane", koja godinama ne radi.

Radnici koji su bili prisutni na ročištu tvrde da je to vrijednost jednaka cijeni koja bi se postigla prodajom fabrike na otpadu bez uračunate vrijednosti zemljišta.

Lazo Đurđević, stečajni upravnik, nije želio da komentariše odluke povjerilaca. 

"Oni su tako odlučili. Radiću i dalje prema njihovim odlukama i poštovati ih. Slijedi četvrta licitacija", kazao je on. 

Ovakav scenario dao se naslutiti još u četvrtak, kada je održana sjednica Odbora povjerilaca i kada je zaključeno da ponude nisu kompletne, te da ih treba vratiti na doradu. 

Vijetnamska firma "Construction Corporation No1-JSC" ponudila je za imovinu bijeljinske Fabrike šećera deset miliona KM, turska kompanija "Bozdag implik" ponudila je šest miliona KM, dok je Goran Vajkić iz Banjaluke ponudio 6,75 miliona maraka. Posljednjeg dana roka, u četvrtak, pristigla je ponuda Poljoprivrednog kombinata "Kutjevo" iz Hrvatske, koja iznosi 3,2 miliona evra. 

Podsjećamo, do sada su propala tri pokušaja prodaje pokretne i nepokretne imovine ovog preduzeća. Na prvoj licitaciji imovina je ponuđena za 23,7 miliona, na drugoj za 16,5 miliona, a na trećoj za 11,9 miliona maraka.

Stečaj u "Šećerani" pokrenut je još 2015. godine, a svemu je prethodila blokada računa 2011. godine nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić.
U vlasništvo Republike Spske je prešla godinu dana ranije nakon što je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-dilera Darka Šarića. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije