Privreda

Odlične ocjene za grijanje na biomasu

Odlične ocjene za grijanje na biomasu
Foto: N.N. | Odlične ocjene za grijanje na biomasu

PORTOROŽ - Prezentacijom projekta "Prelazak na održivi izvor energije: Od fosilnog goriva do obnovljivog izvora energije - primjer grada Banjaluke" predstavnici "Eko-toplana" Banjaluka prikazali su sistem daljinskog grijanja na međunarodnoj konferenciji "Održivo i čisto snabdijevanje energijom za grijanje i hlađenje", održanoj od 31. marta do 2. aprila u Portorožu.

Predstavljanje projekta "Eko-toplana" Banjaluka izazvalo je posebnu pažnju i od brojnih eksperata dobilo odlične ocjene, kao i sam projekat koji je okarakterisan kao jedan od najznačajnijih projekata u ovoj oblasti koji su realizovani širom Evrope.

Prateći regulative kojima se propisuje prelazak na obnovljive izvore energije, Banjaluka je ucrtana na mapu "zelenih gradova", a učesnicima ove konferencije predstavljen je put od prepoznavanja problema, korištenja mazuta i neodrživog sistema grijanja do njegovog rješenja, prelaska na biomasu, kao i predstojeći koraci -  rekonstrukcija, modernizacija i automatizacija toplifikacionog sistema Banjaluke.

Organizator konferencije na kojoj je više od 40 učesnika predstavilo projekte iz oblasti održive i čiste energije je Slovenačka energetska asocijacija (SZE).

Ovo udruženje prepoznalo je značaj okupljanja učesnika iz cijelog energetskog sektora za održivo i čisto snabdijevanje energijom. Aktivnosti SZE i konferencijski program obuhvataju sve aspekte snabdijevanja energijom, od proizvodnje preko distribucije do krajnje upotrebe, sa osnovnim i primijenjenim znanjem koji ih pokrivaju. Jedini način da se pronađu tehnički i ekonomski optimizovana rješenja za snabdijevanje energijom, jeste direktno rješavanje problema složenih energetskih sistema.

Na konferenciji su učestvovali brojni priznati stručnjaci iz cijele Evrope, a glavna panel diskusija održana je na temu aktuelnih trendova, političkih odluka i međunarodnih tendencija za korištenje obnovljivih izvora za proizvodnju energije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije