Privreda

Odluka Savjeta ministara vjetar u leđa za oporavak domaće privrede

Odluka Savjeta ministara vjetar u leđa za oporavak domaće privrede
Foto: N.N. | Odluka Savjeta ministara vjetar u leđa za oporavak domaće privrede

SARAJEVO, BANJALUKA - Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki će pružiti dodatnu podršku oporavku i razvoju domaće privrede, posebno u novonastaloj situaciji i otežnom poslovanju bh. kompanija usljed pandemije kovida-19.

Saopšteno je to iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, nakon što je Savjet ministara BiH u petak na vanrednoj telefonskoj sjednici donio Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. juna ove godine s ciljem suzbijanja posljedica pandemije novog virusa korona po ekonomiju u BiH.

S obzirom na otežano poslovanje bh. kompanija uzrokovano pandemijom, na ovaj način se želi pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30% u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1. juna 2020. do 1. juna 2021. godine.

STK BiH je pozdravila to što je Savjet ministara BiH prihvatio inicijativu za donošenje produženja odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana.

Podsjećanja radi, STK BiH je početkom maja uputila Savjetu ministara BiH inicijativu za produženje Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, kako bi domaće ponude bh. firmi prilikom učestvovanja na tenderima za dobijanje poslova na bh. tržištu imale povoljniji tretman u odnosu na inostrane, u smislu umanjenja domaće ponude za preferencijalni faktor domaćeg.

"Izražavamo nadu da će ova odluka pozitivno uticati na privredu BiH u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvoja, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija, te uslužnih djelatnosti", rekli su iz STK BiH.

STK BiH vjeruje da će poslovni partneri iz zemalja Evropske unije razumjeti ovu kratkoročnu mjeru bh. vlasti za podršku kompanijama i privredi BiH u predstojećem periodu u kojem je pred privredom težak proces oporavka od posljedica pandemije.

Komentarišući odluku Savjeta ministara BiH, Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, ističe da su ovakav razvoj situacije i očekivali.

"U svakom slučaju, to je dobra mjera i ona je u funkciji oporavka privrede. Ona sigurno na neki način jača poziciju naših kompanija kada je riječ o javnim nabavkama", rekao je za "Nezavisne novine" Račić, koji dodaje da su i oni slali određene dopise po pitanju preferencijalnog tretmana.

Podsjetimo, na sastanku, koji su prije nekoliko sedmica održali Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te premijeri Srpske odnosno FBiH Radovan Višković i Fadil Novalić, usaglašeno je da će Savjet ministara razmatrati usvajanje nove odluke o preferencijalnom tretmanu domaćeg u iznosu od 30 odsto kao hitan odgovor i pomoć privredi u BiH, a koja će važiti najmanje godinu dana.

Sa druge strane, privrednici su tražili da preferencijalni tretman domaćeg bude povećan sa sadašnjih pet, koliko iznosi do 1. juna, na 50 odsto.

Konkretno, privreda je zahtijevala da, u slučaju ugovora o nabavkama robe, najmanje 50 odsto ukupne vrijednosti od ponuđene robe ima porijeklo iz BiH, a u slučaju ugovora o uslugama, da najmanje 50 odsto radne snage budu bh. rezidenti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije