Privreda

Odobren kredit od 60 miliona evra za vjetropark u Trebinju

Odobren kredit od 60 miliona evra za vjetropark u Trebinju
Foto: N.N. | Odobren kredit od 60 miliona evra za vjetropark u Trebinju

SARAJEVO - Za četiri godine na planini Hrgud, kod Berkovića, trebalo bi da počne s radom istoimena vjetroelektrana, koja će biti od velike koristi kako ovoj izrazito nerazvijenoj opštini, tako i Republici Srpskoj, ali i cijeloj zemlji.

Danas je po pitanju realizacije ovog projekta, o kojem se u javnosti govori u posljednjih nekoliko godina, a koji je vrijedan 64,3 miliona evra, napravljen još jedan veliki korak. Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, i Matijas Šmit-Rozen, direktor Njemačke razvojne banke (KfW) u BiH, naime, potpisali su u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona evra za izgradnju vjetroparka Hrgud. Kredit je dodijeljen na period od 15 godina sa grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom. Cjelokupnim projektom će rukovoditi "Elektroprivreda RS", koja je dobila koncesiju od Vlade RS, a koja je obezbijedila 4,3 miliona evra.

U pitanju je prvi objekat ovog tipa kojim će se proizvoditi energija iz obnovljivih izvora.

"Nadam se da će projekat biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi", rekao je Bevanda.

Šmit-Rozen je naglasio da je vjetropark Hrgud treći koji KfW finansira u BiH, te da je prvi Mesihovina u Federaciji BiH u završnoj fazi izgradnje i biće operativan početkom iduće godine.

"Nije slučajno da smo danas ovdje, jer se u Bonu održava UN globalna konferencija o klimatskim promjenama. Potpisivanje sporazuma o izgradnji vjetroparka smatram najboljim primjerom toga kako se globalni sporazumi primjenjuju konkretnim projektima na terenu", dodao je on.

Inače, kapacitet elektrane biće 48 megavata s vijekom trajanja od najmanje 20 godina i godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 126 gigavat-časova. Energija bi se proizvodila kroz 16 vjetroturbina.

Očekuje se da će ovaj projekat dovesti do smanjenja emisije CO2 na nivou od 108.000 tona godišnje. Zauzimaće površinu od oko pet kvadratnih kilometara. U pitanju je kompleksan teren, čija nadmorska visina varira od 960 do 1.110 metara, a omeđen je strmim padinama koje imaju značajan uticaj na tok vjetra na lokaciji. Teren se odlikuje kršom s manjim livadama, grmljem i niskom šumskom vegetacijom. Glavnim geološkim rizikom se smatra moguće postojanje šupljina neotkrivenih pod trajnim strukturama.

U planu je da se tokom realizacije projekta rješava i problem vode i putne infrastrukture sela Hrgud, što će uveliko poboljšati uslove života u ovom dijelu Berkovića. Lokalna zajednica očekuje kako bi se od rada elektrane u njen budžet moglo sliti oko 500.000 maraka godišnje, a što su i za veće i razvijenije opštine ogromna sredstva. Takođe, došlo bi i do otvaranja novih radnih mjesta i bili bi stvoreni uslovi za razvoj opštine.

Za Zenicu 13,5 miliona evra

Danas je potpisan i ugovor o finansiranju projekta "Prečišćavanja otpadnih voda u Zenici" sa KfW-om. Projekat će biti podržan bespovratnim sredstvima u iznosu od 13,5 miliona evra koje daje Njemačka finansijska saradnja sa BiH radi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zenici. Ovo postrojenje će dati značajan doprinos poboljšanju kvaliteta vode u rijeci Bosni, a pored toga će pomoći BiH da ispuni svoje obaveze iz direktiva o vodama Evropske unije.

KREDIT

60 miliona evra kredit

15 godina rok otplate

4 godine grejs period

4,3 miliona evra osigurala "Elektroprivreda RS"

VJETROELEKTRANA

48 MW kapacitet

126 GWh godišnja proizvodnja

20 godina vijek trajanja

108.000 tona smanjena emisija CO2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije