Privreda

Olimpijski centar Jahorina kao pokretač privrede i izvor prihoda

Olimpijski centar Jahorina kao pokretač privrede i izvor prihoda
Foto: N.N. | Olimpijski centar Jahorina kao pokretač privrede i izvor prihoda
PR

Neosporan je ogromni uspjeh koji menadžment tim Olimpijskog centra Jahorina iz dana u dan postiže kao i značajni efekti koje ostvaruje kao jedan od najvećih pokretača privrede u regionu. Svi resursi uloženi su u oživljavanje ove planine te je ona sada jedno od najvećih gradilišta u cijeloj državi.

U toku je finalna faza izgradnje prve kabinske gondole „Javor – Partizan“, novog lifta, staza, dodatnih vjetroustava i sistema osnježavanja, restorana, sistem osvjetljenja je već završen, modernizovane su kapije za prolaz skijaša, uvedena online prodaja i još mnogo toga što će posebno oduševiti skijaše.

Pored velikih ulaganja u skijašku infrastrukturu na Jahorini se grade i novi hoteli na čak 6 lokacija što je rezultat velikog interesovanja domaćih ali i sve je veća zainteresovanost stranih investiora u Jahorinu i iskorištenje njenog punog potencijala. Jahorina je u protekle dvije godine postala definitvno jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija i sada je priznat brend koji ide uzlaznom putanjom.

U okviru pripreme za zimsku sezonu uprava Olimpijskog centra Jahorina fokusirana je na pripremu perfktne ponude za sve posjetioce, pa je uz dodatno poboljšanu i modernizovanu ponudu za skijaše najavljeno i mnoštvo zabavnih događaja i koncerata u kojima će imati priliku uživati svi gosti.

Novi projekti i planovi za sljedeću godinu

Olimpijski centar Jahorina već najavljuje i nove projekte planirane za narednu godinu. Radi se o razvoju ski centra Manjača  kod Mrkonjić Grada kao i ski centra Igrišta kod Vlasenice koji obuhvataju izgradnju skijaške infrastrukture, šestosjednih žičara i atraktivnih ljetnih sadržaja u oba centra.

Takođe, od velike strateške važnosti su i projekti - spajanje Jahorine sa Istočnim Sarajevom ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su ujedno najadekvatnije ali i najatraktivnije rješenje kako za prevoz skijaša tako i za prevoz gostiju i turista koji nisu skijaši.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina: Nadmašili smo i svoja očekivanja 

Gospodine Ljevnaić, period intenzivnih radova na Jahorini je u toku. Evidentno je da radite izvan svojih mogućnosti, ulaže se u skijašku infrastrukturu, event marketing ali već najavljujete i nove projekte za sljedeću godinu. O čemu se, zapravo, radi?

Tako je, mislim da smo nadmašili i svoja očekivanja i zaista smo uradili mnogo više nego što je planirano, čak često pomislim da radimo više nego što je moguće. U prethodnom ciklusu investicija smo uradili dosta. Međutim, ove godine smo uradili najviše i pokrenuli još mnogo više projekata. Naš cilj je da budemo partneri sa ski centrima regiona a da nas porede sa evropskim ski centrima.

Nismo imali, bukvalno, ni jedan dan odmora od završetka prethodne zimske sezone i moram da pohvalim moj tim koji je zaista na vrhuncu zadatka! Uvijek pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom dijelu Evrope, tako smo i došli na ideju da povežemo Sarajevo sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbjedniji način prevezu do Jahorine i zimi i ljeti.

Sad smo u fazi pripreme, obezbjeđenja imovine i dokumentacije, početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki. Benefiti projekta su veliki i ogledaju se u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini.

Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Jahorine jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodoma Sarajevo. Pored toga što će ova gondola biti jednistvena turistička atrakcija takođe će doprinjeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila kao i bezbjednosti svih korisnika.

U planu su i 2 usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima. Kada je riječ o projektu spajanja Pala sa Jahorinom, želimo da najvise benefita imaju gradjani Pala. Izgradnjom ovog projekta ćemo razviti najviše Pale, jer će po ugledu na evropske ski centare, centar smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palama.

Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza. Svaki od ovih projekata je strateški itekako značajan za razvoj naše regije ali i podsticanje i prazvijanje privrede u cijeloj državi. Kada se izgradi ova Gondola tvrdim da će biti potrebno da se radna snaga uvozi i da će svako imati šansu da razvije posao iz svoje oblasti.

Zvuči zaista sjajno, sigurno ste jedan od najboljih primjera dobrog poslovanja sa ofanzivom strategijom u našoj državi. Da li sve ove nove investicije utiču na interesovanje gostiju?

Itekako utiču, i to nam je pravi pokazatelj da radimo dobro. Gosti se interesuju za sve novitete, buking smještaja je odavno počeo, dosta aktuelnih termina je već uveliko 100% popunjeno.

Najveći uspjeh je da je početak decembra skoro u potpunosti rasprodat, preko 95% smeštajnog kapaciteta. Velika prednost Jahorine je i blizina Međunarodnog aerodroma i glavnog grada, Sarajeva koji našu planinu poveziju sa mnogim svjetskim metropolama. Na taj način smo omogućili i ponovni dolazak velikih grupa skijaša iz Kine sa kojima smo obnovili saradnju i koji će i u novoj ski sezoni biti naši gosti.

Kako je skijanje u Kini u ekspanziji i kako kinezi investiraju velika sredstva u skijanje i skijašku infrastrukturu, zainteresovanisu i da investiraju na Palama što može biti od velikog značaja za cijelu Republiku Srpsku.

Obećavajuće su i činjenice bezviznog režima kao i međudržavne saradnje Kine i Bosne i Hecegovine, koja je na visokom novou. U skladu sa svim urađenim za Jahorinu očekujem i da će nas ispratiti hoteli i vlasnici smještajnih i ugostiteljskih objekata na Jahorini podizanjem kvaliteta svojih usluga koje je takođe neophodno za ostavljanje perfektnog utiska.

Gosti su već navikli na sadržajnu zimsku sezonu, da li će i ove godine imati priliku uživati u koncertima, trkama i festivalima?

Pored ustaljenih manifestacija i događaja koji uljepšavaju zime na Jahorini  planiramo i dosta noviteta a jedan od njih je Rambotour na skijama, sa poznatim Rambom Amadeusom koji će na zanimljiv način uveseliti sve naše goste i ljubitelje kako alpskog tako i nordijskog skijanja.

Otvaranje gondole zakazano za 30. novembar, tada ćemo uz koncert Saše Matića proslaviti puštanje u rad novih sadržaja. U saradnji sa SkiFun i SkiBus agencijama ove godine organizujemo čak dva ski openinga i to u terminima 6.-9. decembar i 12.-15. decembar kada ćemo odobaravati popust na ski karte od čak 50 odsto.

Dani otvaranja sezone će biti ispunjeni i dobrom zabavom, apres ski žurkama, prva na redu će biti 13.12. Đorđe David, na otvorenom ali i koncertom Bryan Ferry-a, britanske pop zvijezde, koji je zakazan za 7. decembar sa početkom u 21 čas. Koncerti i dobra zabava će se nastaviti i tokom cijele sezone te sa zadovoljstvom mogu najaviti i koncert Ace Lukasa zakazan za 28. decembar koji organizujemo u okviru novogodišnjih praznika.

Takođe u toku sezone ćemo tradicionalno u okviru promo perioda odbravati popuste na ski karte od 20 i 30 odsto ali ćemo obilježiti i World Snow day 19 januara. Planiramo i obnavljanje saradnje sa ski centrama u regionu tako da će i ove godine sezonska ski karta važiti na 350 km staza u Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji. Iako je dosta uloženo i dalje najevći značaj pridajemo svojim gostima i zadržali smo politiku najboljeg odnosa cijene i kvaliteta koji čini osnovu poslovanja Olimpijskog centra Jahorina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije