Privreda

"Orao" očekuje ugovor za remont helikopterskih motora

"Orao" očekuje ugovor za remont helikopterskih motora
Foto: N.N. | "Orao" očekuje ugovor za remont helikopterskih motora
Agencije

BIJELJINA - Bijeljinski "Orao", koji se bavi remontom turbomlaznih motora i proizvodnjom specijalnih alata, u ovoj poslovnoj godini nastavlja saradnju sa glavnim poslovnim partnerom Vojskom Srbije.

Do kraja mjeseca očekuju potpisivanje ugovora s ruskom firmom ''Klimov'' za remont helikopterskih motora.

Ovaj program im garantuje opstanak u narednih 20 godina.

''Orao'' obezbjeđuje egzistenciju za 390 radnika. I iskusni majstori, koji će uskoro okončati radni vijek i mladi koji u ovim proizvodnim pogonima stiču prva radna iskustva, vjeruju u budućnost firme koja se postepeno orijentiše i usavršava za civilne programe.

"Idemo, napredujemo, širimo se, svaki dan pravimo nešto novo, kupujemo mašine, tako da usavršavamo proizvodnju", priča Boban Mrda, najstariji majstor.

Bojan Starčević ističe da je četiri godine čekao posao, da je bio na Birou, a da sada ovdje radi dvije i po godine.

"Najavljuju se neki novi projekti u 'Orlu' i vjerujem da je to budućnost za sve radnike, naročito za nas mlađe, da steknemo znanje, tu praksu", naglašava Marko Kapetina, diplomirani mašinski inženjer.

Zbog kašnjenja u dostavi motora i naplati potraživanja od poslovnih partnera, prošla godina bila je teška za "Orao", ali sada imaju pune ruke posla.

"Vršimo remont turbomlaznih motora. To je vojni program i zavisi od politike. Naša djelatnost je 85% izvoza", kaže Milan Prica, direktor firme "Orao" a.d. Bijeljina.

Remont helikopterskih i turbomlaznih motora za MiGove put je ka sigurnoj budućnosti. Za ovaj program detaljno se pripremaju već drugu godinu. Obećana im je pomoć za kupovinu licence koja košta 2,9 miliona evra.

"Nemamo drugog izbora. Sva ova sredstva koja remontujemo se pomalo gase, dosta su zastarjela, iako imamo i tu posla za narednih deset godina. Osvajanjem generalnog remonta helikopterskih motora i motora za MiG 29 bi šire otvorilo vrata i obezbijedilo posao za duži period", dodaje Prica.

U firmi dolazi do smjene generacija pa će uporedo s prijemom 12 novih majstora i nekolicine inženjera biti imenovana i kompletna nova uprava. Ove godine planiraju i nabavku dvije mašine za obradu metala elektroerozijom, vrijednosti 600.000 maraka, čime bi ostvarili značajne uštede jer trenutno za ove poslove koriste usluge firmi u Italiji, Mađarskoj i Srbiji.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

jizz

Klasičan primjer postsocijalističke propagande firme koja sluzi za pranje tajkunskih para. Prica ima 72, a direktor je 26 godina. I bori se za još koju. Traže od vlade 6 miliona, da bi ih spiskali na nekretnine po Srbiji, a Klimov ko šiša. Tako su uradili i sa prethodnim investicijama. Uostalom, Rusi nisu budale, tako da od ovoga nema ništa. Evo vam video izvještaja RTRS od subote: A evo videa od prije tačno godinu dana, od iste novinarke i iste televizije: Nagradno pitanje: pronađite razliku.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije