Privreda

Osniva se italijansko-francuska kompanija letećih taksija

Osniva se italijansko-francuska kompanija letećih taksija
Foto: Michael Kauer/Pixabay | Osniva se italijansko-francuska kompanija letećih taksija
Tanjug

Aerodromi u italijanskim gradovima Rimu, Veneciji i Bolonji i na francuskoj rivijeri udružili su snage s ciljem da osnuju kompaniju koja će formirati i upravljati infrastrukturom za leteće taksije, objavljeno je danas u zajedničkom saopštenju kompanija.

Infrastruktura, poznata pod nazivom vertiport (vertikalna luka), služiće za smještaj aviona na baterije koji mogu da uzlijeću i slijeću vertikalno, nudeći putnicima nove mogućnosti da izbjegnu saobraćaj i da u najkraćem roku stignu iz jednog grada u drugi, prenosi Rojters.

Rimski aerodrom kojim upravlja Atlantija, Aerodrom Venecija, Aerodrom Guilijelmo Markoni u Bolonji i francuski Aerodromi Azurne rivijere saopštili su da će njihova kompanija, pod nazivom UrbanBlu, biti otvorena i za druge industrijske, tehnološke i finansijske partnere kako bi se projekat postepeno širio u Italiji, Francuskoj i drugim destinacijama.

Partner kompanije UrbanBlu će takođe biti njemački startap za usluge letećeg taksija Volokopter, dobiće i podsrtšku investicionog fonda EDF Invest, akcionara Aerodroma Azurne rivijere, dodaje se u saopštenju.

Početak rada vertiporta u Rimu, Veneciji i francuskom primorskom gradu Nici planiran je do 2024. godine. Finansijski detalji projekta nisu objavljeni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije