Privreda

Otpušteni radnici "Bire" najavljuju štrajk glađu

Otpušteni radnici "Bire" najavljuju štrajk glađu
Otpušteni radnici "Bire" najavljuju štrajk glađu

SARAJEVO - Radnici Bihaćke industrije rashladnih aparata "Bira", koji će danas dobiti otkaze, najavljuju da će blokirati "Robot" centre, štrajkovati glađu i na kraju tijelima zaštititi svoja radna mjesta.

Predsjednik sindikata "Bire" Omer Baljić rekao je da će danas 168 radnika ove firme ostati bez posla.

"Naš većinski vlasnik je u prvoj sistematizaciji radnih mjesta podijelio 14 otkaza, a pošto je promijenio djelatnost još 168 zaposlenika 'Bire' Bihać dobiće otkaze", pojasnio je Baljić i dodao da je nadzorni odbor odlučio da se "Bira" bavi trgovinom, a ne proizvodnjom.

Zahtjev Sindikata je da se ponište otkazi ugovora o radu, da 14 radnika bude vraćeno na posao i da bude poništena promjena djelatnosti kako bi se vratili proizvodnji.

Otkazi ugovora o radu uručeni su ženama starijim od 53 godine i muškarcima starijim od 55 godina, invalidima rada drugog stepena i ratnim vojnim invalidima.

"Mi smo uložili žalbu, a inspektori rada su utvrdili da je sve urađeno bespravno", izjavio je Baljić federalnim medijima.

Radnici su najavili su da će se u ponedjeljak, 17. novembra, okupiti ispred firme i tražiti poništenje djelatnosti i povratak radnika na posao.

Oni pozivaju opštinske, kantonalne, federalne i vlasti na nivou BiH da im pomognu, jer su jedina proizvodna firma koja je ostala i radnici ne žele da bude ugašena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije