Privreda

Pratite nas na Google news

Otvaraju 60 pabova i zapošljavaju 10.000 ljudi

Otvaraju 60 pabova i zapošljavaju 10.000 ljudi
Foto: Pixabay | Otvaraju 60 pabova i zapošljavaju 10.000 ljudi
Tanjug

LONDON - Britanska firma "Wetherspoon", koja upravlja pabovima, najavila je danas da će otvoriti više od 10.000 radnih mjesta u naredne četiri godine jer planira da uloži preko 200 miliona funti (256,6 miliona dolara) u otvaranje novih pivnica u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Najavljeno širenje, s kojim će radna snaga "Wetherspoona" biti povećana gotovo za četvrtinu, dolazi u vrijeme dok se većina pabova i restorana u Britaniji bori s rastućim troškovima uslijed obaveznog podizanja minimalne zarade i sve većim računima za zakupnine i električnu energiju, napominje agencija Reuters.

U saopštenju "Wetherspoona" se navodi da je u planu otvaranje između 50 i 60 novih pabova i jednog broja hotela, uglavnom u malim mjestima i gradovima srednje veličine u Britaniji, ali i u Londonu, Edinburgu, Glazgovu, Birmingemu i Lidsu, kao i u irskim gradovima Dablinu i Galveju.

Finansijski pritisak na britanske pab operatere doveo je do nekih spajanja i akvizicija, pri čemu je "Green King" kupio hongkonški "CK Aset" za 4,6 milijardi funti, dok je "Sronegate", vlasnik lanca pabova "Slug and Lettuce", pristao da kupi "Ei Group" za 1,27 milijardi funti.

Iz "Wetherspoona", međutim, poručuju da ne planiraju akvizicije.

"'Wetherspoon' neće ulaziti ni u kakve aranžmane kao svi ostali", izjavio je portparol kompanije.

Ova kompanija, koju je 1979. godine osnovao njen predsjednik Tim Martin i koja upravlja za 875 pabova i 58 hotela širom Velike Britanije i Irske, uglavnom je organski rasla, otvarajući često pabove u objektima bivših banaka i bioskopa. Posljednjih godina sve više ulaže u radno-intenzivniji biznis sa hranom i kafom, navodi Reuters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije