Privreda

Otvaraju 60 pabova i zapošljavaju 10.000 ljudi

Otvaraju 60 pabova i zapošljavaju 10.000 ljudi
Foto: Pixabay | Otvaraju 60 pabova i zapošljavaju 10.000 ljudi

LONDON - Britanska firma "Wetherspoon", koja upravlja pabovima, najavila je danas da će otvoriti više od 10.000 radnih mjesta u naredne četiri godine jer planira da uloži preko 200 miliona funti (256,6 miliona dolara) u otvaranje novih pivnica u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Najavljeno širenje, s kojim će radna snaga "Wetherspoona" biti povećana gotovo za četvrtinu, dolazi u vrijeme dok se većina pabova i restorana u Britaniji bori s rastućim troškovima uslijed obaveznog podizanja minimalne zarade i sve većim računima za zakupnine i električnu energiju, napominje agencija Reuters.

U saopštenju "Wetherspoona" se navodi da je u planu otvaranje između 50 i 60 novih pabova i jednog broja hotela, uglavnom u malim mjestima i gradovima srednje veličine u Britaniji, ali i u Londonu, Edinburgu, Glazgovu, Birmingemu i Lidsu, kao i u irskim gradovima Dablinu i Galveju.

Finansijski pritisak na britanske pab operatere doveo je do nekih spajanja i akvizicija, pri čemu je "Green King" kupio hongkonški "CK Aset" za 4,6 milijardi funti, dok je "Sronegate", vlasnik lanca pabova "Slug and Lettuce", pristao da kupi "Ei Group" za 1,27 milijardi funti.

Iz "Wetherspoona", međutim, poručuju da ne planiraju akvizicije.

"'Wetherspoon' neće ulaziti ni u kakve aranžmane kao svi ostali", izjavio je portparol kompanije.

Ova kompanija, koju je 1979. godine osnovao njen predsjednik Tim Martin i koja upravlja za 875 pabova i 58 hotela širom Velike Britanije i Irske, uglavnom je organski rasla, otvarajući često pabove u objektima bivših banaka i bioskopa. Posljednjih godina sve više ulaže u radno-intenzivniji biznis sa hranom i kafom, navodi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije