Privreda

Otvoren Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH

Otvoren Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH
Foto: N.N. | Otvoren Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH

MOSTAR -Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH, čiji je cilj promovisati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, otvoren je u srijedu u Arena sport centru u Mostaru.

 

 Cilj je sajma promovisati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. 

 "Sajam je okupio više od 40 izlagača iz javnog, nevladinog i gospodarskog sektora koji će konkretnim primjerima pokazati kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi te imaju pravo na rad i zapošljavanje", izjavio je novinarima Zlatko Malić u ime organizatora sajma - Caritasa BiH.

 Uz poruku poslodavcima u BiH: "Zaposli osobe s invaliditetom", Malić je rekao da postoje određeni pomaci kada je u pitanju zapošljavanje tih osoba u BiH, ali da je to daleko od zadovoljavajućeg jer je u društvu nažalost još uvijek prisutna diskriminacija prema takvim osobama.

 Sajam je organizovan u sklopu projekta POWER, kojeg provodi Caritas BiH, u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udrugom Vedri osmjeh Mostar, Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u partnerstvu s Crnom Gorom. Projekt finansira Evropska unija s ciljem kreiranja boljeg okruženja za osobe s invaliditetom u BiH, posebno na području obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti.

 Vinko Jeremić, u ime Fonda za profesionalnu rehabilitaciju reka je kako je kroz tu ustanovu do sada zaposleno ukupno 4300 osoba s invaliditetom, od čega je njih 1070 pokrenulo samostalni obrt.

 On je podsjetio na zakonsku obvezu prema kojoj bi se na svakog 16. zdravog uposlenika trebala zaposliti jedna osoba s invaliditetom te je takođe pozvao poslodavce da imaju sluha i pruže priliku za zaposlenje tim osobama.

 Otvaranju sajma prisustvovao je i voditelj Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark koji je pozdravio ovaj događaj i naglasio kako je u BiH vrlo malo primjera zapošljavanja i radnih mjesta koje su dostupne za osobe s invaliditetom.

 "Vrlo je važno da i vlasti na svim razinama urade i svoj dio posla u ovim oblastima jer ne može se sve prepustiti nevladinom sektoru i humanitarnim organizacijama", kazao je Vigemark.

 Izrazio je i važnost regionalne komponente samog projekta, odnosno prekogranične suradnje koji se odvija između BiH i Crne Gore, koja je, po riječima Vigemarka, dalje odmakla na ovom putu od BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije