Privreda

Otvoren Regionalni samit energetike u Trebinju

Otvoren Regionalni samit energetike u Trebinju
Foto: Vladimir Stojaković | Otvoren Regionalni samit energetike u Trebinju

TREBINJE - Predsjednik Vlade RS Radovan Višković otvorio je u Trebinju Regionalni samit energetike SET, koji se po rvi put organizuje u ovom gradu, okupivši veliki broj eminentnih stručnjaka, naučnika i donosilaca zakona iz oblasti energetike, privrede i industrije.

Ova tri pomenuta faktora apostrofirao je i premijer Višković, naglasivši da će Vlada RS, kao odgovorna insitucija, voditi računa o onapređenu i energetike, i industrije i privrede uopšte, a da se pri tome ne narušava ekološki sistem Republike Srpske, ali i regiona.

"Republika Srpska je, jasno utvrđenim politikama, kredibilan partner u svim segmentima razvoja ekonomije i takozvane  zelene energetike, sa velikim mogućnostima saradnje u užem i širem prostoru, uz uslov da sačuvamo životnu sredinu u što više prirodnih bogatstava", istakao je Višković.

On je naglasio da je cilj Vlade RS očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u Republici Srpskoj, za šta je kao pokretački resurs neophodan energetski sektor, ali uz što veći nivo očuvanja i uz veće korištenje alternativnih i obnovljivih izvora.

"Ono što treba istaći je da će Vlada nastaviti investicione aktivnosti uz maksimalno poštivanje ekoloških normi i maksimalno zapošljavanje i profitabilnost, a sve to uz pravilno upravljanje svim resursima", naglasio je on, dodajući da će se Srpska zalagati za provođenje Trećeg energetskog paketa i usaglašavanje sa regulativama Evropske unije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac se na otvaranju pozvao na ugovor o energetskoj zajednici, ističući da Bosna i Hercegovina ima dovoljno kapaciteta da bude ravnopravan činilac u domenima energetike, ali i klimatskih promjena.

"Potrebno je da ove međunarodne obaveze posmatramo kao priliku da u tom pogledu postignemo napredak i da se bolje uvežemo sa okruženjem, odnosno, da poboljšamo svoje energetske mogućnosti i donesemo što bolji energetski i klimatski plan", rekao je Košarac.

Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je kazao da je ova konferencija i organizovana kako bi se kreirale nove vizije energetskog sektora, jer, kako kaže, samo tako možemo biti i stabilniji i profitabilniji.

"U tome nam nedostaju upravo stručne rasprave i energetski skupovi koji će iznjedriti naučne radove, što je važna oblast u energetici, a što ćemo, nadam se, postići rasparavama na dvodnevnim panelima koji će se baviti svim oblastima energetike", istakao je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da će ova konferencija dati velike benefite i gradu Trebinju i cijeloj Hercegovini, i u kontekstu klimataskih promjena, i u očuvanju zdravog načina života i u obezbjeđivanju dovoljnih količina energije.

"Iz odgovornosti prema građanima ćemo učiniti sve da očuvamo našu životnu sredinu, ali i da preko proizvodnje energije obezbijedimo što veći ekonomdki rast i razvoj ovih krajeva, zbog čega smo objeručke prihvatili da budemo domaćini ovoga smita energetike", kazao je Ćurić.

Samit je potom nastavljen i prvim panelima, od kojih se prve diskusije odnose na tranziciju energetskog sektora, perspektive razvoja energetike, te na stanje tržišta električne energije Jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije