Privreda

Otvoren Samit energetike u Trebinju: Do 2035. investiraće se 11,5 milijardi KM

Otvoren Samit energetike u Trebinju: Do 2035. investiraće se 11,5 milijardi KM
Foto: Srna | Otvoren Samit energetike u Trebinju: Do 2035. investiraće se 11,5 milijardi KM

TREBINJE - Drugi Samit energetike "Trebinje 2021", koji je danas otvoren u Trebinju, skup je na kome se jačaju međusobne veze i spoj je nauke i struke, a daće vjetar u leđa svim zemljama regiona u pogledu energetike, rekli su učesnici.

 

Ovaj samit, koji se bavi energetskim strategijama, hibridnom energetikom, razvojem obnovljivih energetskih izvora, kapitalnim investicijama, te reformama i tranzicijom u energetici, održava se u organizaciji  "Elektroprivrede RS", grada Trebinja i firme SET d.o.o.

Samit je zvanično otvorio Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, koji je izrazio opredijeljenost podrške energetici kao glavnoj razvojnoj grani privrede Srpske, gdje se, kako je naveo, grade novi energetski objekti, a među njima HE Dabar, male hidroelektrane Bistrica, Buk Bijela, te vjetro i solarni parkovi.

"Republika Srpska je energetiku stavila u fokus svoje ekonomije, gdje se vide jako dobre razvojne šanse, a to smo uvrstili i u Strategiju razvoja privrede 2018-2035, u kojoj smo zacrtali racionalno upravljanje resursima u skladu s modernim evropskim standardima i na dobrobit građana Republike Srpske, jer ćemo svaki novi objekat i svaku novu dobit usmjeravati u razvoj, možda i ponajviše Hercegovine, ali i ostalih dijelova naše republike", istakao je Đokić.

Luka Petrović,  direktor "Elektroprivrede RS",  istakao je da je ovo, kako kaže, samit struke i nauke, ali i skup na kome se jačaju međusobne veze u regionu, što će dati dobrobit cjelokupnoj energetskoj zajednici zapadnog Balkana.

"Mi ćemo se truditi da sagledamo što više aktuelnih problema i izazova u energetici ovog dijela Evrope, čiji će predstavnici razmjenjivati mišljenja radi što boljih rješenja u domenu energetike, tako da bi i osnovna poruka s ovog okupljanja bila da se u kontekstu struke i nauke, a u zajedničkoj komunikaciji stručnjaka svih zemalja regiona, iznađu najbolja rješenja za što veću ostvarenu dobit, po mogućnosti na najoptimalniji način, iz obnovljivih i ekološki prihvatljivih izvora", kazao je Petrović.

Govoreći o sve aktuelnijem problemu dekarbonizacije, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU, napomenuo je da će Trebinje ovim samitom zasigurno dati veliki doprinos i u tom pogledu, tako da će se dobrim idejama i njihovom realizacijom zapadni Balkan približiti po tom pitanju razvijenijim zemljama svijeta.

"Potreban nam je bio ovakav regionalni forum zbog zajedničkih razgovora i razmjena ideja, pa se iskreno nadam da će samit u Trebinju doći do mnogih novih ideja i da će se one realizovati", kazao je Kopač.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, napomenuo je da je "Elektroprivreda RS" vjerovatno najbolji organizator za ovakav jedan samit, a da nema boljeg mjesta od Trebinja za ovakvo okupljanje.

"Republika Srpska je opredijeljena i spremna za tranziciju kada je u pitanju energetika i radi na tome, šaljući takvu opredijeljenost i sa ovog samita, ali je Federacija BiH u zaostatku kada su u pitanju drugi i treći energetski paket", naveo je Košarac.

Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija Crne Gore, složio se s Kopačom da se nada da će ovaj samit dati vjetar u leđa svim zemljama regiona u pogledu energetike.

"Ekonomski razvitak podrazumijeva svakako i energetski razvitak, ali u ekološki prihvatljivim kontekstima, a s obzirom na to da je Crna Gora, makar i deklarativno, ekološka država, mi ćemo se truditi da u našoj zemlji ekonomija i ekologija ubuduće idu pod ruku", kazao je crnogorski ministar.

Predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potvrdila je da razvojni program UNDP-a podržava ovaj samit, jer je bitno da energija bude kvalitetna i svima dostupna.

"Takođe je bitno da ta energija bude čista i kao takva finansijski svima dostupna, pa su u tom pogledu neophodne i što brže promjene koje ćemo podržati, zajednički djelujući i s državama i s lokalnim zajednicama", dodala je ona.

Skup je pozdravio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, ističući da je cilj ovog grada, ali i cjelokupne privredne i društvene zajednice da se unaprijedi energetika, koja će poboljšati i život lokalnog stanovništva.

"Cilj Trebinja je da ova vizija bude ekonomski isplativa u dugoročnom periodu, ali da se okrećemo čistoj energetici i zaštiti životne sredine, a upravo ovaj samit može dati veliki doprinos tim ciljevima", naglasio je Ćurić.

Skup koji je okupio brojne stručnjake iz oblasti energetike iz svih krajeva zapadnog Balkana nastavljen je nakon otvaranja panel-diskusijama.

Samit energetike, pod sloganom "Hibridna energetska budućnost", održava se 20. i 21. maja, a u sedam panela učestvovaće više od 50 vodećih stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije