Privreda

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 miliona evra

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 miliona evra
Foto: Srna | Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 miliona evra

LAKTAŠI - Novi proizvodni pogon kompanije "Male elektrik drajvs Bosnia" svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona evra.

Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe "Male" Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika i mehatronika ove grupe Martin Velhofer i Guntram Has, kao i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Prije otvaranja istaknuto je da ova kompanija u Laktašima zapošljava 600 radnika, sa tendencijom da taj broj dostigne 1.000.

Otvaranju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, te brojni građani.

Cvijanović je izjavila da je otvaranje novog proizvodnog pogona nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku, te da je riječ o jednoj od najvećih investicija u Srpskoj i BiH.

"Ovdje je posebno značajan rad Vlade Republike Srpske, koja godinama predano radi da bi obezbjeđivala što bolje uslove za naše privredne subjekte. Drago mi je kad čujem da je investitor ponosan što posluje u Republici Srpskoj jer je naišao na dobar primjer i brigu koju su pokazali lokalna vlast i Vlada Srpske", istakla je Cvijanovićeva, prenosi Srna.

Višković je izjavio da je otvaranje novog proizvodnog pogona najbolja potvrda onoga što radi Srpska na stvaranju pozitivne klime za investitore.

"Zahvalni smo ovoj kompaniji koja je demantovala sve one koji smatraju Srpsku nepoželjnom destinacijom. Neko ko ovdje radi više od 20 godina, ko je prije ove investicije imao 400 zaposlenih, danas njih 600, do kraja godine 800 i sa ciljem od 1.000 radnika jasno pokazuje kakve uslove za poslovanje ima", rekao je Višković.

Bojić je ranije rekao Srni da je otvaranje ovog pogona veoma značajno za privredni razvoj Laktaša i cijele regije, te izrazio zadovoljstvo što će ovim događajem biti obilježen Dan grada, 23. april.

"Ova fabrika je završila jedan od najvećih objekata u BiH i imaće oko 30.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Već radi 550 zaposlenih, ali imaju tendenciju da se šire, da zapošljavaju nove radnike", rekao je Bojić.

"Male" vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila. Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u Republici Srpskoj, što potvrđuje i priznanje Privredne komore Srpske za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u prošloj godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije