Privreda

Otvorena Hidroelektrana "Bočac dva", uložena 42 miliona KM

Otvorena Hidroelektrana "Bočac dva", uložena 42 miliona KM
Foto: N.N. | Otvorena Hidroelektrana "Bočac dva", uložena 42 miliona KM

MRKONJIĆ GRAD - Strategijom razvoja energetike u Republici Srpskoj do 2035. godine u ovu oblast planirana su ulaganja od oko 11 milijardi evra.

Otvaranjem Hidroelektrane Bočac 2, vrijedne oko 40 miliona maraka, danas u Bočcu, kod Mrkonjić Grada, napravljen je još jedan korak ka tom cilju.

"Hidroelektrane na Vrbasu" (HEV) su u maju 2014. godine dobile koncesiju za ovaj objekat. Ugovor s izvođačem radova potpisan je u julu 2015, a počeli su u septembru iste godine. Instalisana snaga elektrane iznosi 8,76 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja je 46 gigavat-časova električne energije.

"Zaposlili smo 49 radnika, od toga 13 pripravnika. Prema studiji ekonomske isplativosti, ona je isplativa za sedam godina, a njen godišnji prihod je oko 6,7 miliona maraka", kazao je Nedeljko Kesić, direktor HEV-a. On je dodao kako je ovo preduzeće projekat finansiralo uglavnom iz vlastitih sredstava.

Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je s Kesićem svečano pustio u rad ovo postrojenje, rekao je da ljudi i politike vrijede onoliko koliko ostave iza sebe.

"Naše opredjeljenje je da ne vršimo privatizaciju ovakvih kapaciteta i mislim da je to ispravna politika. Električna energija je energija budućnosti i to je naš put kojim idemo. Ovo je vlasništvo RS, njenog naroda i institucija", rekao je Dodik i dodao da ovo ne može biti ničije vlasništvo, osim vlasništva države.

Kazao je i kako je ponosan na izvođače radova, ali i na odluke i poteze koje je donosilo rukovodstvo RS kada je izgradnja ovog postrojenja u pitanju. Podsjećamo, HE Bočac 2 gradila su domaća preduzeća "Integral inženjering" iz Laktaša i "Elnos" iz Banjaluke uz nadzor Instituta "Jaroslav Čarni" iz Beograda.

Inače, ovo je četvrti projekat koji se realizuje u okviru "Elektroprivrede RS". Samo u protekle tri godine izgrađeno je oko 15 malih hidroelektrana, a u toku je izgradnja još 14.

Kada su u pitanju veliki projekti, aktivno se radi na početku izgradnje HE Dabar i HE Buk Bijela.

"Za RS je od neprocjenjivog značaja da razvijamo sopstvenu energetsku bezbjednost i nezavisnost, a izgradnjom ovakvih objekata to postižemo. Želimo da se upustimo dalje u izgradnju HE Krupa, koja je po potencijalu veoma važan objekat i to će definitivno području Krajine obezbijediti apsolutnu nezavisnost i sigurnost u snabdijevanju", kazao je Đokić.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, ocijenio je da je ovo veliki događaj, jer će Hidroelektrana Bočac 2 biti od ogromnog značaja za privredu Srpske.

"Nadam se da će vizija napretka i razvoja Republike Srpske, koju ima ova vlast, potrajati. Imamo potencijale koje moramo iskoristiti", rekao je Čubrilović.

Otvaranje ovog postrojenja biće od velikog značaja i za lokalnu zajednicu u kojoj se nalazi, kako kroz nova radna mjesta, tako i kroz prihode u budžetu.

Divna Aničić, načelnik Mrkonjić Grada, zahvalila je direktoru i rukovodstvu HEV-a, inženjerskom kadru i svim zaposlenima zato što su vratili vjeru u velike državne domaće projekte u oblasti privrede.

Pored HE Bočac 2 danas je otvorena i mala hidroelektrana snage 680 kilovat-časova, koja je zamišljena kao podrška sopstvenoj potrošnji i podrška na mreži. Njen godišnji prihod se procjenjuje na oko 590.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije