Privreda

Pratite nas na Google news

Otvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka

Otvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka
Foto: Fena | Otvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka
Fena

Ministar poljoprivrede Vlade Boris Pašalić i načelnik Opštine Han Pijesak Vlado Ostojić, u prisustvu šefa Sweden/USAID FARMA II projekta Bila Majsa, otvorili su Kuću romanijskog skorup kajmaka.

Rezultat je to zajedničkih nastojanja lokalne zajednice da osnaži žene uključene u proizvodnju kajmaka po originalnoj i tradicionalnoj recepturi, te zaštitu tog vrijednog autohtonog proizvoda.

Ministar Pašalić kazao je da postoji interesovanje iz inostranstva, te spremnost da se podrže te aktivnosti.

"Taj proizvod je zaštićen, otvaranje kuće je tek početak. Napravljen je prvi korak, sad je potrebno osigurati nabavku rashladnih vitrina i svega drugog što traži proces proizvodnje i prodaje romanijskog skorup kajmaka. Bićemo tu da pružimo podršku tom važnom primjeru razvoja i značajnom organizovanju žena u ruralnoj zajednici. Pozivamo sve da daju doprinos razvoju te inicijative", kazao je.

Kako je kazao načelnik Ostojić Opština Han Pijesak podržala je taj projekt.

"Taj objekt fokusiraće se na prodaju specifičnog proizvoda, romanijskog skorup kajmaka. To nije proizvod koji je za industrijsku proizvodnju, već nešto svojstveno ovom kraju. Kroz to želimo osnažiti put ka razvoju jednog brenda, koji je vezan za plato Romanije i  poseban je. Pozivamo sve da nas posjete, obiđu naš kraj i prepoznaju vrijednost ovih aktivnosti", poručio je, navode iz Sweden/USAID FARMA II.

Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao razvoj proizvoda, kroz pomoć u brendiranju i razvoju, te njegovoj promociji. Šef Projekta Bil Majs naglasio je važnost takvih aktivnosti, prvenstveno zbog potrebe podrške ruralnom razvoju, ali i osnaživanju uloge žena u razvoju poljoprivrede. Projekt uključivanja žena u proizvodnju romanijskog skorup kajmaka obuhvata 24 domaćinstva i članice s područja opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije