Privreda

Otvorena obnovljena gradska tržnica u Trebinju

Otvorena obnovljena gradska tržnica u Trebinju
Foto: Srna | Otvorena gradska tržnica u Trebinju: Moderan objekat za plasman domaćih proizvoda

TREBINJE- Svečano je danas otvoren velelepni objekat Gradske tržnice na Trgu slobode u centru Trebinja, sagrađenom još u vremenu austrougarske vlasti, a obnovljenom i dograđenom sredstvima iz gradske kase u visini od 640.000 maraka.

Vrpcu su presjekli gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor trebinjskog Komunalnog preduzeća Milan Mandrapa i rukovodilac Odjeljenja za međunarodne projekte IRB Dejan Gojković .

U pitanju je zdanje koje je zadržalo prvobitni izgled, uz dograđeni spratni dio predviđen za ugostiteljski objekat, dok su u prizemlju smještene vitrine za mliječne, suhomesnate i ostale kvarljive proizvode, sa poslovnim objektima sa obje strane, od kojih su neki u funkciji, a neki tek treba da se iznajme.

"Na ovaj se objekat čeka punih 20 godina, jer su Gradskoj pijaci nedostajale najviše rashladne vitrine, što smo prvo uradili, a u narednom periodu će se na spratu objekta iznajmiti prostor nekom korisniku u ugostiteljske namjene. Radovi još nisu u potpunosti dovršeni, a kada i ovaj dio bude iznajmljen objekat će dobiti još širu i značajniju dimenziju", istakao je Ćurić.

On je napomenuo da je dio projekta odrađen zajedno sa Investiciono razvojnom bankom i trebinjskom Razvojnom agencijom, uz podršku donatora, u vrijednosti od 124.000 maraka, za šta je nabavljena sva potrebna rashladna i druga oprema, kao i 40 suncobrana i 40 stolova za Komunalno preduzeće.

Napominjući da su i Trg slobode i Gradska pijaca u funkciji već preko 120 godina, direktor Komunalnog preduzeća Milan Mandrapa je kazao da je ovaj lokalitet decenijama prepoznatljiv i Trebinju, ali se ukazala potreba da se kvalitet lako kvarljivih proizvoda mora više zaštiti, što je i učinjeno.

"Izgradnjom ovog velelepnog objekta koji ovako renoviran još više dominira ovim prostorom, dobili smo i sigurnost za prodaju proizvoda od mesa i mlijeka, pa smo izbjegli i higijenske i sanitarne rizike, pružajući prostor nekolicini stalnih trebinjskih proizvođača, kao i malim trebinjskim proizvođačima", kazao je Mandrapa, dodajući da prostor sadrži i mesnicu.

Gojković je pojasnio da je ovaj projekat podržan bespovratnim sredstvima finansijskog mehanizma u iznosu od oko 90.000 maraka.

Direktor Razvojne agencije TREDEA iz Trebinja Bojan Benderać je rekao da se narednom periodu očekuje i nabavka mini sirane.

Brendiranje objekta tržnice realizovano je uz podršku projekta USAID Turizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije