Privreda

Otvorena najveća solarna elektrana u Austriji

Otvorena najveća solarna elektrana u Austriji
Foto: Jürgen Sieber/Pixabay | Otvorena najveća solarna elektrana u Austriji

​BEČ - U okviru aerodroma Švehat u Beču je otvorena najveća solarna elektrana u Austriji.

Na površini od 24 hektara je postaljeno 55.000 solarnih panela koji će proizvoditi više od 30 miliona kilovatsati struje godišnje.

Time će biti pokrivene potrebe 250 preduzeća koja se nalaze u sklopu aerodroma, kao i jedna trećina godišnje potrošnje električne energije samog aerodroma.

Sljedeći korak je izgradnja sedam hektara solarnih panela sa kojima će proizvodnja struje nadmašiti potrošnju.

Zajedno sa već postojećih sedam postrojenja aerodrom će sljedeće godine dostići ugljeničnu neutralnost.

"Međutim aerodrom je samo jedan mali dio vazdušnog saobraćaja. Takođe su potrebni noviji avioni koji troše manje kerozina, efikasnije rute letenja i kerozin koji je ugljenično neutralan", objašnjava član upravnog odbora aerodroma Julian Jeger.

Zaštita klime u Beču čiji je cilj klimatska neutralnost do 2040. godine predstavlja jedan od prioriteta. "Grad već godinama unazad investira u obnovljive izvore energije, a solarna energija igra značajnu ulogu u tome. Beč planira da masovno proširi proizvodnju električne energije putem solarnih panela", izjavio je gradonačelnik Mihael Ludvig. Za male fotonaponske sisteme ubuduće neće biti potrebne dozvole u austrijskoj prijestonici, dodao je Ludvig.

"Najveća solarna elektrana u Austriji je važan korak u pravcu ugljenične neutralnosti. Klimatski i energetski program Donje Austrije planira smanjenje emisije ugljen-dioksida za 36 odsto i proizvodnju 2.000 gigavatsati struje iz solarne energije do 2030. godine. Program obuhvata više od 350 mera koje se postepeno sprovode", izjavila je Johana Mikl-Lajtner predsjednica pokrajine Donja Austrija, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije