Privreda

"Pale ale" MCB pivare iz Banjaluke odnio pobjedu

"Pale ale" MCB pivare iz Banjaluke odnio pobjedu
Foto: N.N. | "Pale ale" MCB pivare iz Banjaluke odnio pobjedu

VIŠEGRAD - Prvi festival kraft piva organizovan u Višegradu od 11. do 13. oktobra okupio je pet zanatskih pivara sa prostora RS, a među njima i "The Master Craft Brewery" (MCB) pivaru iz Banjaluke, čije je pivo "pale ale" proglašeno najboljim pivom festivala.

Teme festivala su bile sam proces proizvodnje kraft piva sa osvrtom na tradiciju proizvodnje piva u Njemačkoj, razgovor o perspektivi proizvodnje kraft piva u BiH, te mogućnosti izvoza lokalnih kraft piva na tržište EU, s obzirom na to da "The Master Craft Brewery" i "Gorštak" već izvoze na švajcarsko tržište.

Ljubomir Marić, vlasnik "The Master Craft Brewery" pivare, kaže da su se na festivalu predstavili sa dva piva "pale ale" i "Joker", bezglutenskim kraft pivom u BiH.

"Prvi dan smo razgledali Višegrad, koji je pokazao dobru turističku ponudu, vidjeli smo Andrićgrad i stari most, takođe smo krstarili Drinom", rekao je Marić.

Drugi dan druženja je bio rezervisan za razgovore sa posjetiocima i ljubiteljima zanatskih piva.

"Reakcije publike su bile pozitivne i interes za kraft piva je bio veliki, posjetioci su se raspitivali o procesu proizvodnje, kao i o razlikama u odnosu na industrijska piva", objasnio je Marić.

Istakao je da je završni dan festivala bio takmičarski, a piva su degustirali stručnjaci iz Minhena, koji su bili iznenađeni što je njihovo pobjedničko pivo napravila pivara koja postoji tek godinu dana.

"Angelika Bauer, pivski somelijer i pobjednica festivala najboljih bavarskih pivara, bila je izuzetno zadovoljna našim pivom i kazala da čak ni ona ne bi mogla za godinu dana da napravi tako dobar 'pale ale'", kazao je Marić.

Pored MCB pivare, na festivalu su učestvovali i pivara "Gorštak" iz Laktaša, "Drama brewery"  iz Prijedora, "Beerokrata's brewery" iz Pala, kao i "Laufer pivara" iz Brčkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije