Privreda

Pandemija poslala 3.895 radnika italijanskih firmi na prinudni odmor

Pandemija poslala 3.895 radnika italijanskih firmi na prinudni odmor
Foto: N.N. | Pandemija poslala 3.895 radnika italijanskih firmi na prinudni odmor

SARAJEVO - Situacija izazvana novim virusom korona imala je snažan negativan uticaj i na italijanska preduzeća koja posluju u BiH, može se zaključiti na osnovu prezentacije koju je juče organizovala Ambasada Italije u Sarajevu.

U pitanju je online prezentacija ambasadora Nikole Minasija i profesora Jasmina Hoše sa School of Economics and Business Univerziteta u Sarajevu, na temu "Borba protiv kovida19: Perspektive italijanskih kompanija u BiH".

Učesnike je iz Rima pozdravio direktor Kancelarije za Balkan Ministarstva inostranih poslova Italije Andrea Kaskone.

U razgovoru su predstavljeni rezultati studije napravljene sa italijanskim preduzećima u BiH, koja upošljavaju oko 12.000 osoba i osnova su ekonomske integracije dviju država sa godišnjom bilateralnom trgovinskom razmjenom od oko dvije milijarde evra.

Poručeno je, dakle, da italijanska preduzeća u BiH zapošljavaju oko 12.000 ljudi i da je veoma važno vidjeti sa čim se ove kompanije trenutno susreću.

U istraživanju, koje je prezentovano, učestvovalo je 51 preduzeće koje ima jaku vezu s Italijom, a većina ispitanika reagovala je zabrinuto zbog krize. Kako priznaju, očekuju snažan pad prihoda.

Kompanije su, kako je rečeno na prezentaciji, istakle nedovoljan angažman vlasti, znatan gubitak radnih mjesta. Vjeruju da vlast ne preduzima odgovarajuće i snažne ekonomske niti ekonomskopolitičke mjere na pandemiju.

Kako je navedeno, istraživanje je pokazalo da je među 51 kompanijom njih 71 odsto prijavilo da je poslalo radnike na prinudni odmor. Preciznije, u pitanju je čak 3.895 radnika.

"Također, 84,7 odsto ispitanih kompanija kazalo je da u ovoj godini očekuje pad prihoda veći od 20 odsto", kazao je Hošo.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajući je visok procenat nepovjerenja i neočekivanja koje su kompanije iskazale prema lokalnoj, entitetskoj i vlasti na nivou BiH, kazavši da nemaju osjećaj da im daju značajniju podršku.

Hošo je dodao da je veliki broj kompanija iskazao neodlučnost, nemaju stav ili su kazali kako nisu sigurni da je BiH dobro odredište za ulaganja.

U izvještaju je, inače, iznesen i niz procenata o stavovima kompanija. Da će pojava korona krize uticati na njihove konačne prihode, u potpunosti se slaže 66,7 odsto ispitanika, donekle se slaže 21,6 odsto, dok se 11,8 odsto ne slaže.

Pritom, 54,3 odsto ispitanih očekuje pad prihoda veći od 30 odsto, 30,4 odsto učesnika u anketi očekuje pad prihoda između 21 i 30 odsto, dok 13 odsto očekuje pad između 11 i 20 odsto. Svega 2,2 odsto ispitanika očekuje pad od jedan do deset odsto.

Studija je, kako je juče poručeno, naglasila kako je pandemija teško pogodila sva preduzeća u BiH uz očekivanje dugotrajnog negativnog učinka.

U tim predviđanjima oporavak italijanske ekonomije može imati jak pozitivan efekat na BiH, ali je neophodno bolje integrisati proizvodnju i stvoriti nova radna mjesta primjenom inteligentnih mjera.

Kompanijama je posebno potreban niz doprinosa i poreskih reformi kako bi se olakšao izlazak iz krize.

Oporavak će, kako je poručeno, biti moguć samo poboljšanjem klime za privlačenje novih investitora, stvaranjem povoljnijih uslova ulaganjem u javne resurse, poput puteva i željeznica, energije i stručnog usavršavanja.

Osim predstavnika italijanskih preduzeća u Bosni i Hercegovini, jučerašnjoj Zoom konferenciji prisustvovali su novinari iz Italije i BiH i predstavnici Italijanskobosanskohercegovačke privredne komore, privrednih komora FBiH i RS i FIPA.

Podsjećanja radi, Italija je drugi spoljnotrgovinski partner BiH, a ranije su zvaničnici ocjenjivali da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije