Privreda

Paneli trebinjskog Samita energetike: Tranzicija, stanje tržišta i razvojne perspektive

Paneli trebinjskog Samita energetike: Tranzicija, stanje tržišta i razvojne perspektive
Foto: Vladimir Stojaković | Paneli trebinjskog Samita energetike: Tranzicija, stanje tržišta i razvojne perspektive

Prvi panel regionalnog Samita energetike u Trebinju odnosio se na stanje tržišta električne energije Jugoistočne Evrope, gdje su se razmatrale mogućnosti proizvodnje energije sa niskim udjelom ugljenika i tranzicijski izazovi u regionu.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podsjetio je da BiH ima energetsku strategiju do 2035. godine, koja podrazumijeva strategiju na nivou dva entiteta, a ne da postoji centralni organ.

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima koordinirajuću ulogu u provođenju zajedničkih pitanja iz energetike za koje očekujem da ćemo ih vrlo jasno definisati, uz primjene direktiva Evopske komisije i uz činjnicu da i dalje budemo prepoznatljivi kao proizvođači zelene energije, da vodimo računa o zaštiti životne sredine, da obnavljamo neophodne procese dekarbonizacije određenih kapaciteta i da sve više koristimo obnovljive izvore energije“, rekao je Košarac, ističući da u pet radnih grupa BiH radi na integrisanom energetskom planu, koji se planira usvojiti do kraja godine.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, istakao je da pitanje tranzicije energetskog sektora Bosne i Hercegovine nije crno-bijelo i ne može reći da jeste ili nije zadovoljan tom tranzicijom, jer sve zavisi od jednog do drugog područja.

"BiH na većini područja zaostaje za drugim zemljama u regionu, ali ima i drugih područja gdje je najbolja, poput tržišta balansne energije, koje radi samo u Bosni i Hercegovini i ni u jednoj susjednoj zemlji", kazao je Kopač.

On je pojasnio da transponovanje direktive o energetskoj efikasnosti ide brže u Republici Srpskoj, a u Federaciji kasni, gdje u drugom energetskom paketu nisu još ni formalno razdvojili distribucije od dobavljača, dok treći paket još nije ni prošao. Tarife za solarnu energiju su nepotrebno visoke, a u Republici Srpskoj ih uopšte nema, dok su u Federaciji visoke.

On je cjelokupan Samit ocijenio veoma dobrim, jer su, kako kaže, kao ni na jednom sličnom skupu, i predsjednik Vlade RS i resorni ministar, kao i direktor Elektroprivrede RS pratili panele sa veliko zaintersovanošću i željom da daju svoj doprinos.

Kaže da je Republika Srpska uveliko zaokrenula svoju energetsku politiku u posljednjih godinu-dvije dana i da gradi svoju budućnost najviše na obnovljivim izvorima energije, što ima velike svoje prednosti i što je budućnost u cijeloj Evropi koja ima namjeru da se dekarbonizuje do 2050. godine.

Za prvi dan samita su predviđeni i paneli o energetskom pregledu regiona, perspektivama i razvoju, kao i o stanju tržišta električne energije Jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije