Privreda

Parametri o rastu minimalca jasni: Tema koju treba skinuti s dnevnog reda

Parametri o rastu minimalca jasni: Tema koju treba skinuti s dnevnog reda
Foto: N.N. | Parametri o rastu minimalca jasni: Tema koju treba skinuti s dnevnog reda

BANJALUKA - Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, na temu povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj, po najavama, trebala bi se održati sljedeće sedmice, ali dostupni parametri pokazuju da prostora za dodatni rast minimalne plate nema, pa time ni za održavanje ove sjednice.

Naime, bruto minimalna plata u Republici Srpskoj je veća nego u Bugarskoj, Srbiji, Federaciji BiH, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Istovremeno, u odnosu na ove zemlje, Republika Srpska ima najmanji BDP po glavi stanovnika, što je, kako kažu stručnjaci, jedan od niza razloga zbog kojih u ovom trenutku minimalnu platu ne treba povećavati.

Primjera radi, najniža bruto plata u Republici Srpskoj iznosi 481,65 evra, a BDP po glavi stanovnika 5.027 evra, dok je najniža bruto plata u Bugarskoj 467,79 evra, a BDP po glavi stanovnika u ovoj zemlji iznosi duplo više, ili 11.321 evro.

Slično je i kada je u pitanju Srbija, gdje najniža bruto plata iznosi 406,73 evra, a BDP per kapita 8.748 evra, što je znatno više nego u Republici Srpskoj. I u Federaciji BiH najniža bruto plata manja je nego u Republici Srpskoj i iznosi 402,36 evra, dok je BDP per kapita viši i iznosi 5.208 evra.

Još jedan od apsurda je i to što je u Srpskoj minimalna plata od 2016. do 2022. godine rasla 75,7 odsto dok je istovremeno prosječna plata u istom periodu rasla svega 31,2 odsto.

Naime, 2016. godine minimalna plata iznosila je 370 KM dok je danas 75,7 odsto više i iznosi 650 KM, dok je prosječna plata 2016. godine bila 836 KM, a danas je 1.097 KM ili 31,2 odsto više. To jasno pokazuje da se i u prethodnom periodu radilo o vještačkom povećanju minimalca bez ikakve osnove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije