Privreda

Pašalić: Apsolutno bezbjedno korištenje GMO soje

Pašalić: Apsolutno bezbjedno korištenje GMO soje
Foto: N.N. | Pašalić: Apsolutno bezbjedno korištenje GMO soje

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima (GMO) povučen iz parlamentarne procedure kako bi se stanovništvo i javnost detaljno upoznali o ovom aktu, koji odobrava korištenje GMO soje za ishranu životinja.

Pašalić je novinarima u holu Narodne skupštine Srpske rekao da je upotreba ove soje, koja se koristi isključivo za ishranu životinja, apsolutno bezbjedna.

"Ne nanosi nikakvu štetu životinjama, a posebno ljudima i ne može da dođe u proizvode poput mesa, mlijeka i jaja. Proizvodi od ove soje su prisutni na tržištu BiH unazad četiri godine i nije bilo nikakvih posljedica po životinje i ljude zbog njihove upotrebe. Ponavljam, govorim o GMO soji, a ne `Monstantovim` hibridima kukuruza, protiv čijeg smo gajenja i upotrebe", rekao je Pašalić.

On je istakao da će resorno ministarstvo upoznati javnost o pomenutom odobravanju upotrebe GMO soje u ishrani životinja putem javnih tribina, te da će zakon biti na dnevnom redu parlamenta u narednom periodu.

Pašalić je podsjetio da su proizvođači u Srpskoj, prije svega oni koji se bave uzgojem živine, u lošijem položaju u odnosu na one iz Federacije BiH /FBiH/ jer moraju hranu od GMO soje kupovati u tom entitetu.

"Dakle, pokušali smo naše proizvođače da dovedemo u ravnopravan položaj sa onima u FBiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, zemljama EU kako bi oni time učinili jeftinijom svoju proizvodnju", objasnio je Pašalić.

Vlada Republike Srpske povukla je danas iz skupštinske procedure Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije