Privreda

Pašalić: Vlada podržava peradarstvo

Pašalić: Vlada podržava peradarstvo
Foto: Arhiva | Pašalić: Vlada podržava preradarstvo

SRBAC - Vlada Republike RS učinila je zaokret kada je riječ o podsticajnoj politici u peradarstvu i ove godine prvi put izdvojila značajna sredstva kako bi podržala kapitalne projekte u oblasti prehrambene industrije u poljoprivredi, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, nakon što je sa ministrom finansija Srpske Zorom Vidović posjetio preduzeće "Perutnina Ptuj S" u Srpcu.

On je precizirao da je riječ o 65 zahtjeva koje će resorno ministarstvo podržati sa 35 odsto njihovih investicija u narednom periodu u oblasti poljoprivrede.

Pašalić je rekao da je peradarski sektor u Republici Srpskoj u usponu, ističući da je u prošloj godini proizvedeno 18,5 miliona brojlera, a godinu ranije oko 17 miliona.

On je rekao da polovinu te količine preradi ovaj proizvodni pogon u Srpcu, dok drugi dio otkupljuju manja preduzeća u Federaciji BiH.

Pašalić je rekao da ohrabruje činjenica da se u ovom proizvodnom pogonu radi na proširenju proizvodnih kapaciteta i na prečišćivaču otpadnih voda.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o izgradnji lokalnog vodovoda do ove fabrike i dijela opštine Srbac, koji bi finansijski trebalo da pomogne Vlada Republike Srpske.

Pašalić je naveo da je problem u ovoj fabrici rješavanje pitanja životinjskog otpada, koje je Vlada Srpske zakonski riješila, dok FBiH nema takav zakon, "niti želi da ga ima".

On je rekao da je za Republiku Srpsku "Peritnina Ptuj S" važan pogon kojeg Vlada i resorno ministartsvo žele da podrže.

"Ova firma služi kao generator proizvodnje u oblasti peradarstva jer za sebe veže više od 100 kooperanata. Za nas je važno da se ovaj obim proizvodnje povećava u narednom periodu", naglasio je Pašalić.

Otkupna cijena malina bi mogla biti veća od tri KM

Pašalić je rekao da se u Srpskoj popravlja stanje u sektoru malinarstva i očekuje da će otkupna cijena tog voća u ovoj godini biti veća od tri KM po kilogramu.

Nakon što je sa ministrom finansija Zorom Vidović i načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem posjetio poljoprivrednika Dragišu Kneževića iz Ilićana kod Srpca, Pašalić je izjavio novinarima da se u posljednje dvije-tri godine stanje u malinarstvu u Srpskoj popravlja kada je riječ o cijeni ovog voća, u odnosu na ranije, kada je cijena maline sa 3,6 KM pala na 1,6 KM.

Pašalić je izrazio nadu da će ovogodišnja otkupna cijena maline od tri i više KM biti prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače i da oni sa tom cijenom mogu da se uklope na tržištu.

On je rekao da Republika Srpska proizvodi šest puta više maline nego što su njene potrebe i da se ostatak izvozi, u većim količinama.

Pašalić je rekao da svi proizvođači maline mogu da računaju na podršku resornog ministarstva za kapitalne investicije, opremu, mehanizaciju i podizanje novog zasada.

Poljoprivrednik Dragiša Knežević, koji se petu godinu bavi malinarstvom i ima zasađena dva hektara maline, očekuje da će ovogodišnja otkupna cijena ovog voća premašiti tri KM.

Nakon posjete ovom malinjaku, ministri Pašalić i Vidović sastali su se u Kukuljama kod Srpca sa poljoprivrednicima sa područja ove opštine.

Pašalić je novinarima rekao da je zadovoljan sektorom povrtarstva u Srpcu, te da je sa poljoprivrednicima razgovarao o organizaciji otkupa i daljeg plasmana povrtarskih proizvoda iz ove lokalne zajednice na tržište.

Poljoprivredni proizvođač Radojica Vidović, koji se godinama bavi ratarskom i povrtarskom proizvodnjom, rekao je novinarima da se u ovom selu 60 odsto poljoprivrednika bavi povrtarstvom, ali da su suočeni sa problemom nemogućnosti skladištenja proizvoda.

On je najavio da će ovih dana biti registrovano Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Srbac, koje će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija Republike Srpske raditi na tome da se na ovom području formira otkupni centar poljoprivrednih proizvoda, koji će sa odgovarajućim hladnjačama moći da otkupi sve proizvode i plasira ih na tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije