Privreda

Pčelari USK traže pomoć: Prinosi meda mogli bi biti manji i za 80 odsto

Pčelari USK traže pomoć: Prinosi meda mogli bi biti manji i za 80 odsto
Foto: N.N. | Pčelari USK traže pomoć: Prinosi meda mogli bi biti manji i za 80 odsto

BIHAĆ - Pčelari na području Unsko-sanskog kantona nikada nisu bili u težem položaju jer su nepovoljne vremenske prilike već dovele u pitanje cjelokupnu ovogodišnju proizvodnju.

Najveći problemi se ogledaju u nedostatku hrane za pčele, zbog čega su oni prinuđeni da kupuju hranu za njih kako ne bi došlo do uginuća od gladi.

Prema riječima Armina Nuhanovića, jednog od najvećih proizvođača pčelinjih proizvoda u Unsko-sanskom kantonu, prinosi meda mogli bi ove godine biti umanjeni i za oko 80 posto.

"Već sada kupujemo hranu za pčele jer je godina sušna, izostalo je cvjetanje bagrema i redovna ispaša, pa smo svi u problemima. Primjera radi, samo za pčelinjak od 100 košnica potrebno je sedmično, kada je u pitanju hrana za pčele, izdvojiti 300 do 400 maraka", kaže Nuhanović.

Kako bi se koliko-toliko očuvala pčelarska proizvodnja, Savez udruženja pčelara USK uputio je zahtjev kantonalnim vlastima za urgentnu pomoć u ovome sektoru.

"Odgovorili su nam kako trenutno ne možemo računati na neka dodatna sredstva, ali da ćemo ona koja su planirana za pčelarstvo ranije dobiti kako bismo ublažili posljedice ovog teškog perioda. Također, pomoć očekujemo i od lokalnog nivoa vlasti", kaže Hajrudin Šabić, predsjednik Saveza udruženja pčelara USK.

Prema njegovim riječima, na području ovog kantona trenutno ima oko 1.000 pčelara s više od 30.000 košnica, čiji je opstanak ugrožen.

"Očekujemo poboljšanje vremenskih prilika, kako bi se u vrijeme cvjetanja lipe i kestena stanje bar malo popravilo. Ukoliko se to ne dogodi, bojim se najtežih posljedica", kaže Šabić.

Inače, cijene pčelinjih proizvoda u USK doživjele su značajan rast, a poskupljenje je uzrokovano lošom godinom u pčelarstvu i značajnim poskupljenjem opreme. Prema riječima Asmira Lišančića, predsjednika Udruženja "Sana med" iz Sanskog Mosta, kilogram propolisa na tržištu trenutno košta 200 KM po kilogramu, a ranija cijena ovog pčelinjeg proizvoda iznosila je 120 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije