Privreda

Pratite nas na Google news

Pčelari u BiH imaju pune ruke posla: Ova sezona biće medonosna

Pčelari u BiH imaju pune ruke posla: Ova sezona biće medonosna
Pčelari u BiH imaju pune ruke posla: Ova sezona biće medonosna
R. Kasagić

BANJALUKA - Pčelari u Bosni i Hercegovini ove godine očekuju dobre prinose, a kažu da tokom aprila imaju mnogo posla u pčelinjacima.

Prema riječima Miloša Odžića, predsjednika Društva pčelara Novi Grad, nakon jake zime i niskih temperatura tokom cijelog januara, vegetacija je sada u punom mahu i ima dosta cvijeta.

"Period je kad pčelari skoro svaki dan imaju posla u pčelinjaku, rade se redovni pregledi, utvrđuje se stanje pčelinjih zajednica", rekao Odžić. Navodi da se sada kontroliše eventualni višak hrane, kao i višak ili manjak slobodnog prostora u košnici. Napominje da ukoliko nema dovoljno slobodnog prostora pčelari treba da intervenišu i prošire prostor jer će, u suprotnom, pčelinja društva ući u rojno stanje i onda nastaju gubici.

On je naglasio da je potrebno uraditi sve kako bi pčelinja društva bila spremna za pašu, posebno zbog loše prošle godine.

Ismet Hasanović iz Pčelarskog društva "Nektar" iz Tuzle kaže da je prethodna zima zapravo poželjna u pčelarskom svijetu i da nije opasna za pčele. Njene posljedice, navodi, osjetili su samo nemarni i aljkavi pčelari.

"Oni koji nisu zaštitili svoje pčele doprinijeli su razmnožavanju bolesti varoe, a ako ih još pritom nisu kvalitetno prihranili, osjetili su prilično veliko oštećenje pčelinjeg fonda", objašnjava Hasanović, dodajući da baš zbog neznanja organizuju školu i radionice za pčelare.

Mirko V., pčelar iz Kotor Varoša, kaže da su pčele prezimile bez problema jer je obezbijedio kvalitetnu prihranu tokom zime.

"Još je rano govoriti o prinosu meda jer se to tek u avgustu zna, ali zasad je dobar unos u košnicama pa ako ovako ostane biće dobro", navodi on.

Prema riječima Odžića, redovna, odnosno glavna pčelinja paša na ovom području je bagrem i počinje početkom maja.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije