Privreda

Peking obećava 60 milijardi dolara za razvoj Afrike

Peking obećava 60 milijardi dolara za razvoj Afrike
Foto: Tanjug/AP | Peking obećava 60 milijardi dolara za razvoj Afrike
N.N.

PEKING - Kineski predsjednik Si Đinping obećao je danas 60 milijardi dolara za razvoj Afrike, dodajući na sastanku s afričkim vođama da će i Kina i Afrika profitirati od njegove inicijative za investicije u infrastrukturu "Jedan pojas, jedan put".

"Najavljena kineska pomoć uključiće 15 milijardi dolara besplatne pomoći i beskamatnih kredita", rekao je Si.

Dugačkim govorom Đinping je otvorio sedmi Forum o kinesko-afričkoj saradnji te u njemu istakao da će Kina otpisati dio dugova najmanje razvijenim afričkim zemljama, ali nije pojasnio ni kada ni kojima.

Predsjednik Kine je na prethodnom sastanku 2015. godine u Johanezburgu već obećao da će uložiti 60 milijardi dolara u afrički kontinent. 

Mnogi kineski projekti već su počeli da mijenjaju kontinent.

U Keniji, Nigeriji, Etiopiji, Tanzaniji, Angoli i Maroku izgrađene su važne željezničke linije, asfaltirane su hiljade kilometara putnih pravaca, a sagrađene su zgrade vlade i bolnice.

Kineski investitori finansiraju i razvoj čitavih gradova, poput grada Kilambea u Angoli.

"Mnoge afričke vođe vide kineske investicije kao alternativu nezainteresovanim pristupima SAD-a i Evrope", izjavila je istraživač s kineskog instituta "Merics" u Berlinu Zabine Mokri.

Kritičari upozoravaju kako projekti koje finansira Kina mogu da dovedu do velikih dugova i iskorištavanja afričkih radnika.

Malezijski premijer prošlog mjeseca je zbog tereta duga otkazao projekat investicija u energetiku i željeznice vrijedan više milijardi dolara te upozorio na "novu vrstu kolonijalizma" iz Pekinga.

Iz Pekinga se nadaju da će trgovinom u drugim regijama nadoknaditi gubitke stvorene trgovinskim ratom sa SAD-om i uvođenjem visokih carina na kineske proizvode. 

Peking je za Afriku zainteresovan i radi unapređenja sigurnosti. Prošle godine Kina je otvorila prvu pomorsku bazu u inostranstvu, u Džibutiju. Želi da poveća i prodaju oružja na afričkom tržištu.

(Index.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije