Privreda

Penzioni fond u Norveškoj ne investira u alkohol i klađenje

Penzioni fond u Norveškoj ne investira u alkohol i klađenje
Foto: Ilustracija | Penzioni fond u Norveškoj ne investira u alkohol i klađenje

Najveći penzioni fond u Norveškoj objavio je danas da više neće investirati u dionice kompanija koje profitiraju od alkohola i klađenja i prodaje udeo u poznatim firmama, poput Carlsberga i Williama Hilla.

Fond KLP, koji upravlja imovinom u vrijednosti oko 80 milijardi dolara, objavio je da je prodao udijele u oko 90 kompanija koje više od pet posto prihoda ostvaruju od konzumacije alkohola ili aktivnosti klađenja, navela je Hina.

Vrijednost tih udjela iznosi približno 320 miliona dolara, prenosi Index.hr.

"Odgovorna konzumacija alkohola i odgovorno klađenje mogu biti pozitivni elementi u životima ljudi. Svesni smo, međutim, da zavisnost od alkohola i klađenja ima velike štetne posljedice po pojedince i njihove najbliže, kao i da izazivaju velike troškove društvu", naveo je u saopštenju izvršni direktor KLP Svere Tornes.

Odluka o prodaji udjela uključuje velike brendove, poput proizvodača piva Carlsberg, Heineken i Royal Unibrew, kao i žestokih pića poput Diageoa, Pernod Ricarda, Remy Cointreaua i Moet Hennešyja, proizvodača vina i žestokih pića u sastavu diva industrije luksuznih proizvoda LVMH.

Grupe za online klađenja, poput Williama Hilla ili Betšona, takođe više nisu poželjne u portfelju najvećeg norveškog penzionog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije