Privreda

Pepsi brendovi na tržištu BiH: Traži se izuzeće od zabranjenog sporazuma

Pepsi brendovi na tržištu BiH: Traži se izuzeće od zabranjenog sporazuma
Foto: Pexels/Ilustracija | Pepsi brendovi na tržištu BiH: Traži se izuzeće od zabranjenog sporazuma

SARAJEVO - Konkurencijski savjet Bosne i Hercegovine u novom sazivu je na svojoj drugoj sjednici 8. februara 2023. godina donio zaključak o ispravci greške u rješenju ovog tijela od 20. decembra 2023 godine, kojim je Privrednom društvu za eksploataciju mineralne vode i proizvodnju pića Knjaz Miloš a.d. Aranđelovac, Srbija, dopuštena koncentracija na tržištu proizvodnje, distribucije i veleprodaje gaziranih bezalkoholnih pića na teritoriju Bosne i Hercegovine.

SARAJEVO - Konkurencijski savjet Bosne i Hercegovine u novom sazivu je na svojoj  drugoj sjednici 8. februara 2023. godina donio zaključak o ispravci greške u rješenju ovog tijela od 20. decembra 2023 godine, kojim je Privrednom društvu za eksploataciju mineralne vode i proizvodnju pića Knjaz Miloš a.d. Aranđelovac, Srbija, dopuštena koncentracija na tržištu proizvodnje, distribucije i veleprodaje gaziranih bezalkoholnih pića na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Pokrenut je postupak pо zahtjevu za pojedinačno izuzeće sporazuma od zabrane podnositelja PepsiCo, Inc. New York, SAD i Knjaz Miloš A.D. Aranđelovac, Srbija. Radi se o izuzeću Ugovora o imenovanju nositelja ekskluzivnog prava na punjenje sa svim dodatcima, zaključenom između navedenih kompanija. Drugi ugovor koji je predmet zahtjeva za izuzeće odnosi se na imenovanje nositelja ekskluzivnog prava na punjenje u pogledu distribucije napitaka koji se prodaju pod brandom 7UP, a sklopljen je između Portfolio Concentrate Solutions UC Dublin, Irska i Knjaz Miloš.

Podjsećamo da su kompanija Mattoni 1873 i  PepsiCo Inc. kroz svoje kćerinske kompanije u Evropi preuzeli proizvođača mineralne vode Knjaz Miloš od Investicionog fonda Mid Europa  Kroz ovu transakaciju ove kompanije stekle su proizvodne kapacitete Knjaz Miloša u Srbiji, kao i brendove Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix Knjaz, Tube, Gusto i druge.

Mattoni 1873 je i licencirani proizvođač i distributer međunarodnih brendova kao što su Pepsi, Mirinda, 7up, Ivi, Evervess i drugi.

Kao rezultat promjena, društvo za trgovinu Knjaz Miloš d.o.o. Banja Luka  promijenilo je u oktobru prošlegodine naziv te od tada nosi ime Mattoni BH d.o.o. Banja Luka, izvještava Indikator.ba.

-Naša pozicija najvećeg proizvođača i distributera bezalkoholnih pića u Centralnoj Europi, zajedno s našom strategijom snažnog rasta, zahtijeva dalji razvoj i ulaganja u naše poslovanje, što će nam biti prioritet i u Bosni i Hercegovini. Postavili smo početnu organizaciju s talentiranom lokalnom snagom, s poslovnicama u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci, žеleći da od starta imamo pokrivenost na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, naveli su iz kompanije Mattoni BH.

Mattoni je porodična češka kompanija. Trenutno zapošljava 3.350 ljudi u osam europskih država. Proizvodi u 11 tvornica u pet zemalja, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije