Privreda

Peti pokušaj prodaje Instituta "Simo Milošević" u Igalu

Peti pokušaj prodaje Instituta "Simo Milošević" u Igalu
Foto: N.N. | Peti pokušaj prodaje Instituta "Simo Milošević" u Igalu
Srna

PODGORICA - Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je javni poziv za prodaju 56,4 odsto akcijskog kapitala Instituta "Simo Milošević" u Igalu koji je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore.

Poziv je otvoren do 14. januara naredne godine, a do sada su propala četiri tendera za privatizaciju Instituta.

Akcijski kapital koji je predmet prodaje je u vlasništvu Vlade 19,19 odsto, Investiciono-razvojnog fonda 23,65 odsto, Fonda zdravstvenog osiguranja 10,23 odsto i Zavoda za zapošljavanje 3,41 odsto, objavljeno je na sajtu Savjeta.

Prema uslovima tendera, kupoprodajna cijena ne može biti manja od 10 miliona evra, a investicioni ciklus mora biti najmanje 20 miliona evra.

"Ponudu na tenderu mogu podnijeti učesnici koji u vlasništvu imaju najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije ili najmanje tri hotela ili hotelski kompleks ukupnog kapaciteta ne manjeg od 600 soba, minimalne kategorizacije četiri međunarodne zvjezdice koji ima zdravstvene, velnes i spa sadržaje", navodi se u javnom pozivu.

Jedan od uslova za podnošenje ponude jeste da učesnici imaju pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

Dodatni uslov je da su oni u posljednje tri poslovne godine ostvarili ukupan prihod od najmanje 100 miliona evra.

"Učesnik na tenderu koji je otkupio tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugim licima i takav konzorcijum može podnijeti ponudu, pod uslovom da vodeći član konzorcijuma ispunjava kvalifikacione uslove", dodaje se u javnom pozivu.

Tenderska komisija neće razmatrati ponude koje ne ispunjavaju minimalne uslove. Naknada za tendersku dokumentaciju je 10.000 evra uz izjavu o povjerljivosti.

Za tender o kupovini akcijskog kapitala Instituta dostavljena su tri pisma namjere.

Za kupovinu akcijskog kapitala Instituta u državnom vlasništvu 56,4 odsto, zainteresovani su hotel "Properti" iz Velike Britanije, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, kineska kompanija "Afidea" u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i BiH.

Na Montenegroberzi 30. avgusta kupljeno je 26 odsto akcija Instituta koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije.

Kompanija Vile "Oliva" biznismena Žarka Rakčevića za 99.220 akcija platila je 2,83 miliona evra.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije