Privreda

Petrofac, Hitachi Energy dobili su ugovor vrijedan 14 milijardi dolara

Petrofac, Hitachi Energy dobili su ugovor vrijedan 14 milijardi dolara
Foto: Pixnio | Petrofac, Hitachi Energy dobili su ugovor vrijedan 14 milijardi dolara

Kompanija ​Petrofac Ltd je u četvrtak saopštila da je nizozemsko-njemački operator električne mreže TenneT sklopio okvirni ugovor vrijedan 14.09 milijardi dolara s fabrikom Hitachi Energy za snabdijevanje ofšor platformi i kopnenih pretvaračkih stanica.

Višegodišnji okvirni ugovor, za koji je pružalac usluga naftnih polja rekao da predstavlja najveći u njegovoj istoriji, dio je TenneT-ovog programa vjetroelektrane s visokonaponskom istosmjernom strujom (HVDC) od dva gigavata (2 GW) u Sjevernom moru.

TenneT je angažovan na povezivanju oko dvije trećine od 65 GW kapaciteta vjetroelektrana na moru koje ciljaju Njemačka, Nizozemska, Danska i Belgija do 2030. godine.

Sporazum pokriva šest projekata, od kojih će svaki biti izveden u okviru samostalnog ugovora u vrijednosti od preko dvije milijarde eura, podijeljenog otprilike jednako između Petrofaca i Hitachi Energyja, rekao je Petrofac.

Petrofac je takođe rekao da će preuzeti inženjering, nabavku, izgradnju i instalaciju ofšor platformi i elemenata kopnenih pretvaračkih stanica, dok će Hitachi Energy isporučivati pretvaračke stanice, prenosi "PMtoday".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije