Privreda

Petrovački proizvođači u problemu: Proizvodnja heljde pred gašenjem

Petrovački proizvođači u problemu: Proizvodnja heljde pred gašenjem
Foto: Ilustracija | Petrovački proizvođači u problemu: Proizvodnja heljde pred gašenjem

BOSANSKI PETROVAC - Proizvodnja heljde na području općine Bosanski Petrovac nalazi se pred gašenjem nakon što je urod ove godine u potpunosti podbacio usljed loših vremenskih prilika, a proizvođači su ostali bez pomoći nadležnih institucija.

Na području te općine više od 100 hektara zasijano je ovom poljoprivrednom kulturom što čini petinu proizvodnje na području cijele BiH.

Prema riječima Nisveta Balića, predsjednika Zemljoradničke zadruge "Žuti klas", oko sedamdeset posto ovogodišnjeg uroda heljde uništio je led, dok je ostatak stradao tokom katastrofalne suše.

"Žetve ove godine praktično nije ni bilo, tako da su proizvođači na velikom gubitku. Obraćali smo se općinskim i kantonalnim vlastima, ali kažu kako niko od njih nije nadležan da nam nadoknadi štetu", kaže Balić, ističući kako je zbog svega upitna sjetva za narednu godinu.

Dodaje kako su u proteklim godinama tražili da proizvodnja heljde bude posebno subvencionirana, ali bez rezultata.

Prema riječima Dragane Manojlović iz Općinske službe za poljoprivredu u Bosanskom Petrovcu, sredstva koja ova općina izdvaja za poljoprivredu su vrlo skromna i ove godine iznose 35.000 maraka, dok sredstva za nadoknadu štete poljoprivrednim proizvođačima uopšte nisu predviđena.

Inače, područje Bosanskog Petrovca ima dugu tradiciju uzgoja heljde, a brašno od ove žitarice je pet puta skuplje od pšeničnog brašna. Nutricionisti ističu ljekovita svojstva heljde u liječenju bolesti krvotoka, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja, a sem zrna koristi se i stabljika ove žitarice za spravljanje čajeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije