Privreda

Petrović: Elektroprivreda radi na modelu energetski zaštićenog kupca

Petrović: Elektroprivreda radi na modelu energetski zaštićenog kupca
Foto: Ilustracija | Petrović: Elektroprivreda radi na modelu energetski zaštićenog kupca

TREBINJE - U "Elektroprivredi Republike Srpske" intenzivno se radi na pronalasku najboljeg modela za definisanje statusa energetski zaštićenog kupca koji bi najosjetljivijim kategorijama stanovništva omogućio dodatne popuste, odnosno subvencionisanje dijela potrošnje utrošene električne energije, izjavio je generalni direktor preduzeća Luka Petrović.

"Elektroprivreda će za oko mjesec dana usaglašeni prijedlog dostaviti Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske i nadamo se da će predloženi model biti usvojen do aprila, kada želimo da ga implementiramo", rekao je Petrović.

On je istakao da su se na ovakav korak, prije svega, odlučili zbog onih građana koji nisu u mogućnosti da redovno izmiruju svoje obaveze bez obzira na nisku trenutnu cijenu električne energije.

"Novi Zakon o električnoj energiji definisao je pojam energetski zaštićenog kupca i mi već dva mjeseca sa konsultantima radimo na pronalasku što optimalnijeg modela zaštite onih potrošača koji su u stanju socijalne potrebe, zdravstveno ugroženih, višečlanih porodica, malih potrošača", pojasnio je je Petrović.

On je dodao da je u toku opsežna analiza kojom će biti jasno definisani kriterijumi sticanja statusa energetski zaštićenog kupca, kao i pogodnosti koje će ostvarivati potrošači u ovoj kategoriji.

U Republici Srpskoj u kategoriji domaćinstava ima oko 500.000 potrošača. Veliki broj njih može očekivati popuste na utrošene kilovate. Ipak, subvencije neće imati sve kategorije stanovništva, pojasnili su iz "Elektroprivrede".

Oni koji troše velike količine struje imaće i više cijene. Sličan model primjenjuje se u Srbiji gdje kupci sa malom potrošnjom imaju značajne popuste na potrošene kilovate, dok kupci sa potrošnjom većom od 1.600 kilovat časova plaćaju znatno skuplju struju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije