Privreda

Petrović: Nema poskupljenja struje dok traje pandemija

Petrović: Nema poskupljenja struje dok traje pandemija
Foto: Arhiva NN | Petrović: Nema poskupljenja struje dok traje pandemija

TREBINJE- Do daljnjeg nema povećanja cijena električne energije u Republici Srpskoj, što znači da nema poskupljenja dok ne prođe pandemija koju svi proživljavamo, pa i “Elektroprivreda” i dobavljači i cjelokupno društvo, istakao je danas direktor ove kompanije Luka Petrović.

Iako na tržišnim cijenama već insistira energetska zajednica i novi zakon o elektrčnoj energiji, on kaže da Srpska, koja ima najnižu cijenu u regionu, ostaje na niskim cijenama, iako to smanjuje investicioni potencijal kompanije i povlači za sobom kreditna zaduženja kako bi se nastavljali započeti projekti. 

"Pomijeranje cijena ka tržišnim bi bio veliki šok za građane, jer su one duplo veće od dosadašnjih, zbog čega se mora pažljivo pristupiti tržišnom pomijeranju, pa ćemo, putem koncepta energetski zaštićenog kupca, zaštititi ugroženije kategorije, kojim će cijene električne energije biti nepromjenjive. Ponudićemo i druge vidove zaštite, poput montaža solarnih elektrana na kućama, zgradama, toplotnim pumpama, a takve modele ćemo najdalje za šest mjeseci ponuditi građanima na dugoročnu otplatu, kako bi imali svoj izvor napajanja“, istakao je Petrović.

Kaže da će se sagledati i rješavanje zakonskih prepreka, poput rješavanja PDV-a i sl., da bi građani iz sopstvenog izvora mogli uzimati energiju, a višak ubacivati u sistem, gdje im se ne bi povećavale cijene struje dugi niz godina, a benefit EP RS je u tome da onu energiju koju su prodavali građanima prodaju na tržištu električene energije po dvostruko većoj, tržišnoj cijeni.

Petrović je istakao da su prethodne dvije godine bile jedne od najtežih u poslovanju EP RS od njenog osnivanja, jer je izostala planirana pozitivna razlika u poslovanju od 21 milion maraka zbog nedostatka HE Plat od punih 14 mjeseci, ali i sniženih cijena struje, uslovljenih slabijom potražnjom na međunarodnom tržištu.

"Sagledavajući sveukupne rezultate 2019. i 2020. godine, mi smo unutar sistema ipak uštedjeli 31 milion maraka i na održavanju i na izdacima na lične dohotke, ali smo napravili i dodatni minus zbog pomenutih efekata od 33 miliona“, pojasnio je Petrović.

Napomenuo je da je 1.januara 2019. već postojao minus u sistemu od 44 miliona, dok 1.marta 2021. "Elektroprivreda RS“ nije imala duga ni prema jednom dobavljaču, poput distributivnih preduzeća, operatora sistema podsticaja, hidro i termoelektrana, osim HE na Drini, Elektroprenosa BiH i nezavisnog operatera.

Kaže da je ovako dobroj slici doprinijela dobra proizvodnja u januaru i februaru ove godine, tako da do sada imaju viška prihoda ukupno 40 miliona maraka, što im je popravilo bilanse, uvećalo proizvodnju i izmirilo sve obaveze.

Petrović je istakao da je veliki minus u prošloj godini razlog isplate stimulativnih otpremnina unutar pet elektrodistributivnih preduzeća, od čijih je 4.000 radnika njih 797 uzelo otpremnine, a isplaćen im je 31 milion maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije