Privreda

Philip Morris traži odgađanje povećanja akciza na cigarete

Philip Morris traži odgađanje povećanja akciza na cigarete
Foto: Ilustracija | Philip Morris traži odgađanje povećanja akciza na cigarete

PODGORICA - Američki proizvođač cigareta Philip Morris zatražio je od crnogorskog Ministarstva finansija da odustane od najavljenog povećanja akcize na cigarete koja bi sa sadašnja 24 evra na hiljadu komada od 1. jula iznosila 30 evra.

Iz te kompanije su naveli da bi to povećanje, koje je predviđeno fiskalnom strategijom, cijenu cigareta povećalo i do 30 ili 40 centi po paklici, zbog čega traže da ono bude odgođeno za 1. januar naredne godine.

Izvršni direktor Philip Morrisa Montenegro" Svetlana Vuksanović rekla je da su u ovoj kompaniji zabrinuti zbog prijedloga brzog i naglog skoka akcize, koje bi neminovno dovelo do neželjenih pomjeranja na tržištu.

"Ministarstvo finansija je sa odgovarajućom pažnjom saslušalo argumente zasnovane na našim iskustvima, naročito u regionu i narednih dana očekujemo rezultate analize naših sugestija", rekla je Vuksanovićeva.

Ona je dodala da Philip Morris, kao odgovoran partner Vlade Crne Gore na svim tržištima na kojima posluje, uvijek razgovara sa Ministarstvom finansija o akciznoj politici.

U nacrtu strategije Ministarstva finansija planirano je da od 1. jula akciza na cigarete iznosi 30 evra, od januara naredne godine 40, a godinu kasnije 50 evra na hiljadu komada.

U EU ta akciza je 90 evra na hiljadu cigareta, a zemlje od momenta učlanjenja u Uniju imaju rok od četiri godine da primijene tu akcizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije